septembrie 25, 2021

3 sfaturi practice pentru incalzirea anexelor gospodariei pe timpul iernii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Una dintre problemele cu care se confrunta cei care locuiesc la casa pe timp de iarna este incalzirea anexelor gospodariei, de care nu se pot lipsi pe parcursul anotimpului rece. Bucataria de afara, camara, garajul sau magazia sunt incaperi tranzitate chiar si iarna, insa temperaturile de aici sunt comparabile cu cele de afara.

Daca petreci foarte mult timp in aceste anexe, gerul poate fi greu de suportat, chiar si pentru cel mai calit gospodar. De aceea, este important sa iti iei cateva masuri pentru confortul tau termic, dar si pentru a-ti reduce costurile, daca incalzesti in mod traditional aceste incaperi.

Foloseste o metoda alternativa si ieftina de incalzire

Principala problema a anexelor gospodaresti pe timp de iarna este ca nu le poti incalzi asa cum o faci cu restul incaperilor din casa. In plus, multi proprietari de case se gandesc ca nu are rost sa investeasca multi bani intr-un sistem de incalzire eficient. Insa este bine de stiut ca acum exista si astfel de cazane din fonta, izolate cu vata de sticla, care pot incalzi repede o incapere, fara costuri prea mari. Dupa cum vezi, ele functioneaza pe baza de lemne sau carbuni, sunt usor de intretinut si utile in orice gospodarie. Acestea sunt perfecte pentru a mentine la temperaturi optime o anexa a casei, precum bucataria, de exemplu, in care petreci mai mult timp iarna. Este o metoda ieftina si practica prin care iti poti asigura confortul si nu va trebui sa mai tremuri de frig in fiecare iarna, cand ai treaba prin gospodarie.

Izoleaza bine peretii anexelor

Multi proprietari de case si-au extins suprafata locuintei si si-au construit diferite anexe: o bucatarie, o baie in plus sau o camara pentru depozitare. Aceste incaperi nu beneficiaza de acelasi sistem de incalzire ca restul casei, motiv pentru care ar fi bine sa iti iei toate masurile pentru ca anexele sa fie bine protejate de ger. Izolatia termica este indispensabila, mai ales in camara in care pastrezi borcanele cu zacusca, muraturi, gem sau dulceata ori carafele cu vin.

In primul rand, o buna izolatie protejeaza incaperea de umezeala care se poate infiltra si poate afecta calitatea produselor din camara. In al doilea rand, daca folosesti un cazan precum cel de care iti spuneam mai sus, o buna izolare termica va pastra caldura mai mult timp si iti va reduce semnificativ cantitatea de lemne folosite pentru incalzire. Exista numeroase optiuni pentru izolarea termica, insa in cazul anexelor ai nevoie de un material mai puternic decat cele clasice. Poti incerca izolarea cu celuloza, care are o conductivitate mai buna, elimina infiltratiile de aer chiar si in zonele inguste si umple complet cavitatile, un lucru util in special in cazul in care ai o retea de tevi in anexa respectiva.

Solutii pentru incalzire temporara

Cei care nu petrec mult timp in anexele casei se vor orienta spre o metoda de incalzire rapida, insa mai putin eficienta din punct de vedere al pastrarii caldurii. Aerotermele sau panourile radiante pot fi o solutie, insa este bine de stiut ca acestea incalzesc incaperea doar cat timp sunt tinute in functiune, intrucat nu mai radiaza caldura si ulterior, spre deosebire de o soba sau de un cazan din fonta, care continua sa incalzeasca mult timp dupa ce au ars combustibilul. Insa pentru cei care au nevoie sa incalzeasca o anexa pret de cateva zeci de minute pe zi, o aeroterma poate fi utila pentru a ridica temperatura cu cateva grade. Vei avea nevoie insa de o priza in apropiere sau de un prelungitor suficient de lung pentru a conecta aeroterma la o sursa de energie.

Tu ce metode folosesti pentru a incalzi anexele gospodariei pe timp de iarna? De care dintre ele esti cel mai multumit?

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Comaniciu Dan

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE