Prognoza agrometeo: temperaturile ridicate au permis culturilor de toamna sa rasara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea este foarte buna pentru agricultura, iar temperaturile ridicate pe care le-am avut pana acum cateva zile in toata tara, umiditatea din sol si din atmosfera a permis tuturor culturilor care au fost semanate in toamna sa rasara, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, in cadrul unei conferinte la Institutul National de Statistica (INS), potrivit Agerpres.

“Este o vreme foarte buna pentru agricultura. Eu mai spus-o si o repet: temperaturile ridicate pe care le-am avut pana acum cateva zile in toata tara, umiditatea din sol si din atmosfera a permis tuturor culturilor care au fost semanate in toamna sa rasara, undele dintre ele si in mare majoritate sa infrateasca, sa acopere solul, sa avem o densitate corespunzatoare la fiecare cultura, intelegand aici graul, orzul, orzoaica de toamna si rapita. Este adevarat ca la cultura de rapita pe anumite suprafete in tara sunt goluri in cultura, densitati mai mici si probabil ca in primavara fermierul va decide ca o anumita suprafata, in functie de situatia concreta de la fata locului, sa o intoarca si sa reinsamanteze suprafata respectiva cu culturi de primavara”, a spus Petre Daea.

De asemenea, acesta a afirmat ca a existat o anumita ingrijorare din partea pomicultorilor legat de situatia in care temperatura se mentinea si prin asigurarea sumei de temperaturi necesare pentru fiecare fenofaza in parte puteau sa iasa din repausul vegetativ o parte din speciile pomicole, dar ca nu s-a ajuns in aceasta situatie.

Lucrarile agricole vor fi sistate temporar in zilele cu precipitatii, in timp ce la culturile de toamna se va mentine stadiul de repaus vegetativ, in cea mai mare parte a tarii, releva prognoza agrometeorologica intocmita de Administratia Nationala de Meteorologie, pentru perioada 19 – 25 ianuarie.

Conform estimarilor, in cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Izolat, in centrul, estul, nordul si nord-estul Moldovei, precum si in centrul Dobrogei se vor inregistra deficite de apa in sol.

Pe fondul temperaturilor scazute din aer si sol, la culturile agricole de toamna se va mentine stadiul de repaus vegetativ, in cea mai mare parte a tarii. Totodata, in semanaturile tardive, cerealierele de toamna aflate in faza de rasarire si insuficient calite vor prezenta varful frunzelor brunificat (1-3 cm).

La culturile de orz si grau, din cauza alternantei inghet-dezghet la sol, izolat va fi posibila inregistrarea fenomenului de ‘descaltare’ a plantelor.

Specialistii noteaza, totodata, ca, in functie de data semanatului, culturile de orz si grau de toamna vor parcurge rasarirea, aparitia frunzei a treia si infratirea (20-100%). Sub aspect fenologic, rapita se va afla predominant in faza de infrunzire (7-11 frunze), starea de vegetatie a plantelor fiind in general medie si slaba. Nu in ultimul rand, speciile pomi-viticole isi vor continua starea de repaus biologic in toate regiunile agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE