Fermierii care primesc subventii APIA trebuie sa respecte mai multe norme de ecoconditionalitate, in sensul protejarii terenului agricol. Una din norme se refera la reducerea eroziunii solului prin acoperirea minima a terenului pe timpul iernii cu vegetatie sau resturi vegetale.
Mai exact, potrivit ghidului APIA, pentru a respecta aceasta cerinta, este necesar ca, pe timpul iernii, cel putin 20% din suprafata totala a terenului arabil din cadrul fermei (nu fiecare parcela in parte) sa fie acoperita cu culturi de toamna sau culturi perene. Suprafetele de teren arabil lasate nearate peste iarna vor fi luate in calculul procentului de suprafata acoperita de vegetatie pe timpul iernii.
De asemenea, terenul arabil nelucrat, intretinut in bune conditii agricole si de mediu, poate fi considerat ca acoperit cu vegetatie.
Acoperirea cu vegetatie sau resturi vegetale pe timpul iernii se verifica in perioada noiembrie – decembrie, pe toate parcelele de teren arabil ale fermei, inclusiv pe parcelele cu suprafata mai mica de 0,3 ha.
Eroziunea solului, provocata de precipitatiile si vânturile din timpul iernii (indeosebi pe terenurile in panta sau nisipoase), se reduce semnificativ daca aratura pentru culturile prasitoare se va executa in primavara, si nu imediat dupa recoltarea culturilor, miristea si resturile vegetale ramânând pe loc peste iarna.
Culturi de toamna: Grâu (Triticum sp.), secara (Secale cereale), Triticale, orz (Hordeum sp.), ovaz (Avena sativa), mazare (Pisum sativum), borceag de toamna – amestec format dintr-o leguminoasa anuala de toamna (mazariche – Vicia sp.) si o cereala de toamna, rapita (Brassica sp.) s.a.
Culturi perene: lucerna (Medicago sativa), trifoi (Trifolium pratense), sparceta (Onobrychis viciifolia), ghizdei (Lotus corniculatus), sulfina (Melilotus sp.), golomat (Dactylis glomerata), firuta (Poa sp.), raigras peren (Lolium perenne), festuca (Festuca pratensis), obsiga nearistata (Bromus inermis) s.a.
In cazul M 10 si M 214, suprafata care face obiectul angajamentelor corespunzatoare P4, respectiv P7 trebuie sa fie diferita de suprafata aferenta respectarii GAEC 4, prin urmare P4 si P7, se pot aplica pe maxim 80% din suprafata de teren arabil apartinând unei exploatatii, diferenta de 20% fiind suprafata pe care este obligatorie respectarea GAEC 4.
Ecoconditionalitatea – componenta a PAC ce conditioneaza acordarea sprijinului financiar din fonduri europene si nationale de respectarea de catre fermieri a unor norme de baza legate de mediu, de siguranta alimentara, de sanatatea si bunastarea animalelor, precum si de respectarea bunelor conditii agricole si de mediu.
Potrivit legislatiei europene si nationale, orice fermier care solicita plati in cadrul schemelor si masurilor de sprijin prezentate mai jos trebuie sa respecte aceste norme pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea acestora (inclusiv pe cele nesolicitate la plata si pe cele care nu mai sunt folosite in scopul productiei).