Cand vine vorba de sanatatea pomilor fructiferi, si nu numai, este important sa stim, din timp, ce nevoi au plantele si cum le putem proteja de diversi agenti patogeni.

Frunza poate constitui, prin compozitia ei, un indiciu valoros al faptului starii de aprovizionare a pomilor cu elemente nutritive. Continutul in elemente minerale al frunzelor reflecta influenta pe termen lung a insusirilor fizico-chimice si biologice ale solurilor si ale tehnologiei de cultura, aceasta incluzand si secventele tehnologice referitoare la fertilizare (doze, forme si epoci de aplicare).

Compozitia normala a frunzelor demonstreaza ca sistemul de fertilizare aplicat in anii precedenti a fost corect si va trebui practicat si in continuare. Daca, dimpotriva, diagnoza foliara constata continuturi mai reduse decat cele considerate normale, este semnalul ca fertilizarea practicata in anii precedenti a fost deficitara si ca dozele vor trebui suplimentate. In mod similar si depasirea continuturilor foliare normale presupune reducerea imediata a dozelor de ingrasaminte aplicate.

Probele de frunze se recolteaza dupa incetarea cresterii intensive a lastarilor si formarea mugurilor terminali. Pentru conditiile din Romania aceasta fenofaza are loc pentru samburoase in prima jumatate a lunii iulie, iar pentru mar si par in a doua jumatate a aceleiasi luni.

Probele de frunze se vor recolta de pe pomii sanatosi, de pe lastarii bine luminati, dispusi spre toate expozitiile, situati la cca. 1,5-1,8 m de la sol. Se va recolta cate o frunza de la mijlocul fiecarui lastar. Pentru mar, prun, cires, visin cais, piersic, o proba este constituita din cel put in 50 de frunze.

Pentru capsun se vor recolta cele mai tinere frunze mature, deplin dezvoltate, numarul de frunze fiind de la 5– 75. Pentru nuc, probele de frunze se vor recolta la 6-8 saptamani dupa inflorire. Se vor recolta perechile de frunze de la mijlocul lastarilor maturi. In cazul zmeurului, se vor recolta cele mai tinere frunze mature de pe lastarii laterali sau de pe lastarii anuali care pornesc din radacina si rodesc in anul respectiv.

Pomii de la care se recolteaza frunze trebuie sa fie cat mai bine distribuiti in cadrul parcelei ce trebuie analizata de pe fiecare unitate de sol identificata. Probele de frunze recoltate sunt trimise imediat la laboratorul de specialitate. Pentru a fi cat mai reprezentative, datele de analiza foliara trebuie efectuate anual, probele de frunze fiind recoltate in mod asemanator si din aceiasi pomi.

Rezultatele analizelor privind continutul frunzelor in principalele macro si microelemente primite de la laborator trebuie comparate cu valorile standard care au fost stabilite pentru pomii care au avut o nutritie corespunzatoare.

La interpretarea acestor rezultate trebuie sa se tina seama ca valoarea componentelor chimice din frunze este influentata si de alti factori cum ar fi:

– varsta pomilor;

– incarcatura cu fructe a pomilor. La pomii cu productie mica fata de cei normal incarcati cu fructe, continutul de azot din frunze este mai mic, iar cel de potasiu mai mare.

– raportul optim dintre elementele nutritive. In cazul analizei foliare prezinta importanta nu numai valoarea absoluta a concentratiei unui element nutritiv dar si raportul in care acest element se gaseste fata de celelalte elemente. Astfel, la mar raportul intre azot si potasiu trebuie s a fie de 1-1,5 fiind variabil in functie de soi. Pentru soiul McIntosh acest raport are valoarea optima de 1-1,25, iar la soiul Golden Delicious de 1,25-1,50. Pentru speciile prun, acest raport optim este de 0,8-0,9; pentru cires si visin 1,5; pentru cais 2,0; piersic 1,0-1,2; zmeur 2,2- 2,5; coacaz negru 1,7-2,0; coacaz rosu 2,0; capsun 1,7-2,1. In mod asemanator raportul intre continutul de potasiu si magneziu pentru majoritatea speciilor are valoarea de 5-6 (Lazar A., l982). Astfel de rapoarte sunt si intre continutul de azot si cel de cupru si zinc sau intre cel de fosfor pe de o parte si cel de cupru si zinc pe de alta parte.

In conditii de seceta, in special in cazul potasiului, se pot inregistra in frunze niveluri scazute sau se pot vedea simptome de carenta cu toate ca analizele de sol indica cantitati de potasiu corespunzatoare in sol.

Sursa: Ghidul Pomi, arbusti fructiferi, capsun – Ghid tehnic si economic”, realizat de Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru pomicultura si Societatea Nationala a Pomicultorilor din Romania.