Fermierii pot afla mai usor alerte si detalii despre prognoza agrometeorologica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agricultorii pot beneficia de o noua aplicatie digitala care le va trimite in timp real informatii si alerte privind prognozele agrometeorologice, astfel incat sa isi poata proteja mai bine culturile in fata conditiilor meteo severe.

Aplicatia Inovagria Meteo, dezvoltata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) si Siveco Romania, costa 9,95 euro/an.

„Este nevoie de acest tarif pentru intretinerea aplicatiei si a transmisiei de date si imbunatatirea din punct de vedere tehnic. Datele sunt venite de la cele 160 de statii meteo din cadrul ANM, iar modelul este de 35.000 de puncte de grila, in toata tara, astfel incat acuratetea datelor meteorologice elaborate in cadrul modelului de prognoza sa acopere foarte multe localitati. Astfel, fiecare utilizator, indiferent unde se afla, poate beneficia de informatii utile de prognoza, din ora in ora, pentru 9,95 euro pe an pentru orice locatie pe care si-o doreste din Romania”, a declarat, miercuri, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

Rodul inovatiei SIVECO si al tehnologiei ANM, aplicatia INOVAGRIA Meteo este de un real folos fermierilor prin datele agrometeo specializate puse la dispozitie, dar si altor categorii de utilizatori interesati de starea vremii.

Cu ajutorul INOVAGRIA Meteo fermierii vor putea sa isi planifice eficient activitatea agricola si sa ia deciziile corecte pentru protejarea productie agricole. Acestia vor avea posibilitatea de a cunoaste in orice moment starea vremii, presiunea atmosferica, umiditatea aerului si a solului, viteza vantului sau rezerva de apa din sol la nivel de localitate. Avand aceste informatii la zi fermierii vor sti cand sa scoata utilajele pe camp, cand sa irige, cand sa protejeze culturile de arsita sau inghet si cand sa-si planifice lucrarile de semanat astfel incat sa evite inghetul plantelor.

„In contextul schimbarilor climatice actuale si previzibile, cea mai buna modalitate de a gasi masuri de adaptare specifice pentru agricultura si nu numai, se bazeaza pe activitatea de prognoza si avertizarea fenomenelor meteo periculoase, precum si pe informatii specializate privind evolutia, intensitatea si aria de extindere a acestora. Fundamentarea procesului de adaptare la schimbarile climatice pe date climatice si studii specializate va permite factorilor de decizie si practicienilor sa ia cele mai bune masuri de prevenire si diminuare a riscurilor climatice. De aceea, aplicatia suport INOVAGRIA Meteo raspunde provocarilor generate de cresterea frecventei si intensitatii fenomenelor meteo in corelatie cu necesitatea de a imbunatati managementul resurselor in activitatea de productie”, afirma Dr. Elena Mateescu, Director General Administratia Nationala de Meteorologie.

Utilizatorii vor avea acces, de oriunde si oricand, la o serie de date meteo si agrometeo importante, precum:

  • conditiile meteo pentru orice loc din Romania;
  • prognoza meteo specializata pentru urmatoarele 24 de ore i pe 3 zile, pentru orice loca’ie din Romania;
  • temperatura aerului ;i a solului, dar si minima si maxima zilei;
  • cantitatea de precipitatii, umiditatea aerului si umiditatea solului;
  • presiunea atmosferica, viteza vantului si rafala maxima a vantului;
  • rezerva de apa din sol pentru cultura de grau si porumb si buletin agrometeorologic;
  • avertizari imediate de vreme severa la nivel de localitate;
  • fenomene de risc;
  • istoric meteorologic pentru fiecare statie meteo.

„Vremea actuala ridica probleme deosebite pentru culturile agricole, iar fermierii trebuie sa fie in permanenta la curent cu sfaturile, recomandarile si avertizarile expertilor in meteorologie. Inovatia pe care o aduce aplicatia noastra consta in faptul ca fermierii vor avea acces direct pe telefon la cele mai recente date meteo, vor primi notificari cu avertizarile de vreme severa, iar prognoza pe trei zile ii va ajuta sa ia masurile necesare astfel incat sa fie evitate eventualele pericole pentru productia agricola”, declara Gabriel Lospa, Director departament eAgriculture SIVECO Romania.

Situatii meteo complicate ajung acum, din timp, pe orice dispozitiv Android, aplicatia fiind disponibila pentru descarcare pe Google Play Store.

INOVAGRIA Meteo este parte integranta din aplicatia INOVAGRIA, o platforma tehnologica dedicata managementului performant al fermelor dezvoltata de Departamentul eAgriculture din cadrul SIVECO Romania si lansata in 2016. Cu ajutorul aplicatiei INOVAGRIA procesele agricole si zootehnice sunt mai usor de monitorizat si de gestionat, ceea ce conduce la performante ridicate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE