Pentru a beneficia de recolte bogate, fermierii trebuie sa acorde o atentie importanta nu doar calitatii rasadului, ci tuturor elementelor din sol si din aer. Acest lucru inseamna un control permanent al umiditatii, al temperaturii, precum si al luminii.
Fara indoiala, un aspect deosebit de important pentru dezvoltarea optima a plantelor este umiditatea.
Umiditatea in solar
In spatiile protejate, deficitul de apa in sol se accentueaza in perioadele cu temperaturi ridicate. Chiar daca vom suplimenta numarul de udari si cantitatile de apa, nu de fiecare data efectul va fi cel asteptat.
Putem pastra apa in sol prin cel putin doua metode: utilizarea unei folii de mulcire, pentru a retine astfel apa. De asemenea, o alta metoda se refera la momentul in care se realizeaza udarile, perioada optima fiind seara. De un real ajutor din acest punct de vedere va sunt si aparatele de masura a umiditatii (umidometru).
Cum masuram lumina intr-un spatiu protejat
Pe langa umiditate, si lumina este un alt criteriu care ajuta plantele sa creasca. Dupa cum bine se stie, exista numeroase legume, de exemplu castravetii, care iubesc lumina, iar in lipsa acesteia nu dau randamentele asteptate.
In acest sens, putem mentiona ca razele solare contin spectrul de lumina completa, inclusiv culorile curcubeului: rosu spre galben spre albastru spre violet. Plantele folosesc toate culorile din spectru, dar cele rosii si albastru sunt cele mai importante. Lumina rosie stimuleaza cresterea vegetativa si inflorirea, dar daca plantele primesc prea mult din aceasta lumina devin prea inalte si slabe.
Pe de alta parte, lumina albastra regleaza cresterea plantei, ceea ce o face ideala pentru cresterea verdeturilor frunzoase si a rasadurilor mici si sanatoase. Si pentru acest lucru puteti utiliza aparate de masura speciale pentru intensitatea luminii.
Temperatura din solar
Un alt criteriu important in dezvoltarea plantelor este si temperatura din solar. In spatiile protejate, temperatura aerului are valori mai mari decat in camp. Astfel, plantele beneficiaza de un climat optim de dezvoltare, inca de la rasarire.
Acest climat, mai cald si mai umed, ofera conditii optime si pentru dezvoltarea unor agenti criptogamici foarte periculosi (ca speciile de Fusarium) care pot compromite culturile daca nu se iau masurile necesare pentru reglarea temperaturii si a umiditatii din solarii prin aerisirea acestora. Pentru a gestiona cat mai bine temperatura in solar va recomandam folosirea unor aparate profesionale de masurare.
Tot din punct de vedere al temperaturii, mai ales pe timpul iernii, fermierii pot utiliza si sisteme de incalzire cu aer cald, precum un tun de caldura. Puteti afla aici mai multe detalii despre aceste sisteme.
Un sistem de incalzire cu aer cald este eficient in special cand se doreste climatizarea unei incinte pe perioade limitate de timp. Cu ajutorul unui generator de aer cald, temperatura este ridicata rapid, chiar de la temperaturi de sub zero grade la temperaturi de peste 20 de grade pentru a asigura confortul termic necesar. Astfel de echipamente pot fi foloste cu succes si la uscarea rapida a incintelor unde se desfasoara lucrari de amenajare, pana iarna tarziu.