Prognoza agrometeo 24 – 30 octombrie: evolutie buna pentru culturile de toamna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea normala sub aspect termic de la inceputul perioadei 24 – 30 octombrie va intra intr-un proces de incalzire treptata, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 4…13°C in primele zile, limite apropiate de normalul perioadei si 8…17°C spre sfarsitul intervalului, mai ridicata cu 1…6°C in raport cu mediile climatologice, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 5…22°C, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 2…11°C la nivelul intregii tari, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.

Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm va oscila intre 7…18°C, favorabila parcurgerii fazelor incipiente de vegetatie la speciile de toamna semanate in epoca optima.

Sub aspect pluviometric, se intrevad precipitatii sub forma de ploaie, insotite de intensificari temporare ale vantului, in toate zonele de cultura. Totodata, cantitatile de apa prognozate pot depasi 25-30 l/mp si izolat, 40-50 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 24 – 30 octombrie

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in cea mai mare parte a Moldovei, local in sudul, sud-vestul si centrul Transilvaniei, izolat in centrul si estul Dobrogei, nord-vestul si vestul Banatului, vestul si sud-vestul Crisanei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 24 – 30 octombrie

In conditiile agrometeorologice mentionate, la culturile de toamna, procesele vegetative vor evolua normal in majoritatea regiunilor agricole ale tarii, iar pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura mai intens.

In functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge germinarea (70-100%), rasarirea (40-100%) si aparitia frunzei a treia (10-60%).

Rapita isi va continua rasarirea (30-100%), cele mai avansate in vegetatie fiind culturile din jumatatea de sud a tarii aflate la infrunzire (4-7 frunze).

In aproape toata tara, la sfecla de zahar aflata la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare.

Pomii fructiferi si vita-de-vie vor inregistra maturarea lemnului/coardelor, precum si caderea fiziologica a frunzelor. Totodata, la varietatile tarzii va fi posibila definitivarea lucrarilor de recoltare.

Ca urmare, lucrarile agricole de toamna se vor efectua, in general normal, in aproape toata tara.

Recomandari de specialitate pentru perioada 24 – 30 octombrie

  • Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor de sezon;
  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor de toamna pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul 0-20 cm;
  • Urgentarea pregatirii patului germinativ si continuarea semanatului la culturile de toamna in epoca optima;
  • Lucrari de intretinere in vii si livezi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE