Cum pastram umiditatea optima in sol pentru spatii protejate si camp

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Inceputul toamnei si debutul practic al sezonului de plantare ii face pe multi fermieri sa fie preocupati de nivelul de umiditate din sol, de altfel foarte important atat la infiintarea unei culturi, cat si pe parcursul acesteia.

In prezent, din cauza schimbarii climei, volumul precipiratiilor este distribuit inegal pe parcursul anului, ceea ce face ca plantele sa aiba de suferit. Exista insa o serie de masuri pe care agricultorii le pot lua pentru a preintambina fenomelene negative asupra plantelor.

Daca vorbim de suprafete mari, folosirea unor culturi speciale ne poate ajuta sa diminuam efectele secetei. De exemplu, incepand cu toamna si pana in primavara agricultorii pot planta rapota si mustarul, doua culturi care au capacitatea de a mentine umiditatea in sol pe timpul iernii, precum si in primavara.

Astfel, in martie, la infiintarea unei noi culturi principale, pamantul va avea inmagazinata o cantitate suficienta de apa.

Pe langa acest lucru, fermierii pot apela si la anumite culturi speciale, in cazul in care terenurile pe care le detin sunt saracacioase si fara un continut prea mare de umiditate. Este vorba de exemplu de sorg, capabil sa ofere productii importante si pe soluri mai putin valoroase.

Pastrarea umiditatii in spatii protejate

De asemenea, pierderea umiditatii in sol apare frecvent si in cazul cultivarii in spatiile protejate. Exista insa si aici cateva solutii.

De exemplu, pentru a retine apa in sol, agricultorii pot utiliza mulcirea, mai exact acopeirea pamantului cu o folie speciala care are ca principal scop pastrarea umiditatii. Pe langa acest avantaj, fermierii care folosesc aceasta metoda mai castiga unul: dezvoltarea mult mai redusa a buruienilor.

Cel mai bun moment de udare a plantelor intr-un spatiu protejat este seara, atunci cand temperaturile scad.

Cum pastram umiditatea solului in gradina

O alta metoda pe care o putem utiliza in combaterea evaporarii apei din sol este fertilizarea cu o cantitate relativ mai mare de ingrasamant organic. Acesta actioneaza ca o bariera impotriva procesului de evaporare a apei in sol.

De asemenea, si folosirea mulcirii cu paie sau cu agrotextil va poate ajuta sa pastrati umiditatea in sol. Mai mult decat atat, daca vorbim de suprafete mai mari de teren cultivate, un mijloc eficient de combatere a evaporarii solului sunt si perdelele protectoare din salcam, tei, frasin etc.

In ceea ce priveste lucrarile solului, regiunile mai uscate ale Romaniei sunt cele mai indicate pentru sistemele de lucrari conservative. Lucrarile conservative au ca scop principal tocmai economisirea apei din sol. Intrucat in prezent in Romania terenurile sunt mult imburuienite, iar utilajul agricol pentru semanat direct este aproape inexistent, folosirea extinsa a lucrarilor conservative nu este posibila. Se recomanda de aceea un sistem alternativ de lucrare a solului, cu aratura in anii in care urmeaza culturi de porumb sau floarea soarelui, si discuire sau lucrare cu cizelul in anii in care se insamanteaza cereale de toamna.

Deosebit de important este sa evite scoaterea de bulgari, obisnuita daca solul este prea uscat si daca aratura se face la adancime prea mare (peste 20 – 22 cm). In anii cu toamne foarte uscate aratura de toamna va trebui amanata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE