Prognoza meteo 9 – 22 aprilie: care va fi nivelul de precipitatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele doua saptamani, vremea va fi in general calda, insa si cu variatii termice incepand din 15-16 aprilie pana spre finalul intervalului, asociate cu precipitatii pe arii extinse, releva prognoza de specialitate, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), conform Agerpres.

In Banat, in prima saptamana de prognoza, vremea va fi calda pentru aceasta perioada, cu o medie regionala a valorilor maxime de 22 – 25 de grade si de 10 – 12 grade a celor minime. Dupa data de 15 aprilie se prognozeaza o scadere de temperatura, pana la valori termice apropiate de mediile multianuale, respectiv maxime ce vor atinge in medie aproximativ 18 grade si minime de 6 – 8 grade. Va ploua slab si pe arii restranse in 10 aprilie, dar si in zilele de 12 si 13 aprilie, cand vor fi mai ales averse. In a doua jumatate a intervalului, probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata si izolat indeosebi in perioada 16 – 18 aprilie vor fi posibile si cantitati mai insemnate.

In Crisana, in prima saptamana de prognoza, desi vor fi variatii termice de la o zi la alta, vremea va fi mai calda, decat in mod obisnuit. Astfel, in 10 aprilie, media regionala a temperaturilor maxime, va scadea usor spre 22 de grade. Ulterior, in urmatoarele doua zile va creste, ajungand la 25 de grade, iar pana in 15 aprilie se va situa in jurul valorii de 22 de grade. Dupa aceasta data, se va raci, astfel incat media regionala a valorilor termice maxime va fi de 17 – 19 grade. Minimele termice se vor situa in jurul valorii de 9 grade, cu valori mai ridicate in 13 aprilie, dar si mai coborate in perioada 18 – 22 aprilie. Trecator, va ploua slab si pe arii restranse in 10 aprilie, iar in 12 si 13 aprilie, probabilitatea pentru averse in general moderate cantitativ va fi in crestere. Ulterior, pana spre sfarsitul intervalului de prognoza, vor fi posibile ploi in fiecare zi, dar cu o probabilitate mai ridicata in perioada 16 – 18 aprilie.

In Transilvania, media regionala a valorilor termice diurne va creste de la 21 de grade in prima zi de prognoza, pana la 24 de grade in 12 aprilie. Dupa aceasta data se anticipeaza o scadere treptata, astfel media maximelor termice va ajunge la 15 grade in jurul datei de 19 aprilie, iar ulterior, la sfarsitul intervalului, se va incalzi usor, la valori de 17 – 18 grade. Media temperaturilor minime va fi de 4 – 5 grade in primele doua dimineti, cand in depresiuni vor mai fi valori sub limita de inghet, apoi in perioada 11 – 16 aprilie, media acestora va fi de 6 – 8 grade. Dupa acest interval, noptile vor fi mai racoroase, cu minime termice, in medie de 3 – 4 grade. In prima saptamana de prognoza va predomina o vreme frumoasa, iar ploi locale de scurta durata se vor semnala in jurul datei de 13 aprilie. In a doua saptamana de prognoza, instabilitatea va fi in crestere si mai ales in perioada 16 – 18 aprilie vor fi ploi pe arii mai extinse si, posibil, cantitati insemnate.

In Maramures, in prima saptamana de prognoza, desi vor fi usoare variatii termice de la o zi la alta, vremea va fi mai calda, decat in mod obisnuit. Astfel, in 10 aprilie, media regionala a temperaturilor maxime va scadea usor spre 22 de grade, ulterior, in urmatoarele doua zile, va creste, ajungand la 24 – 25 de grade, iar pana in 15 aprilie, va scadea usor si se va situa in jurul valorii de 21 de grade. Dupa aceasta data, este anticipata o racire, ce va apropia regimul termic diurn de norme multianuale ale perioadei, respectiv o medie ce nu va depasi 16 – 18 grade. Minimele termice vor oscila, in medie, intre 6 si 8 grade, cu valori mai ridicate in jurul datei de 13 aprilie, dar si mai coborate dupa data de 19 aprilie, cand sunt estimate minime in jur de 4 grade. Pe arii restranse vor fi ploi slabe incepand cu 10 aprilie, iar in 13 aprilie, probabilitatea pentru averse in general moderate cantitativ va fi ridicata. In a doua saptamana de prognoza, vor fi posibile ploi in fiecare zi, dar cu o probabilitate mai ridicata in perioada 16 – 18 aprilie.

In Moldova, pana in data de 13 aprilie, media valorilor termice diurne va fi de 20 – 22 de grade, caracterizand o vreme calda pentru aceasta perioada. Dupa aceasta data se anticipeaza o scadere treptata, astfel ca media regionala a maximelor termice va ajunge la 14 – 15 grade in jurul datei de 19 aprilie, iar ulterior, la sfarsitul intervalului se va incalzi usor, la valori de 17 – 18 grade. Media temperaturilor minime va fi in jur de 6 grade in primele doua dimineti, apoi in perioada 11 – 14 aprilie, media acestora va urca la 8 – 9 grade. Dupa acest interval, noptile vor fi mai racoroase, cu minime termice, ce pot scadea sub 4 – 6 grade. In prima saptamana de prognoza va predomina o vreme frumoasa, iar ploi pe arii restranse se vor semnala in jurul datei de 13 aprilie. In a doua saptamana de prognoza, dar mai ales in perioada 16 – 18 aprilie, probabilitatea pentru ploi va fi ridicata.

In Dobrogea, valorile termice vor avea mici variatii in primele patru zile din interval, astfel incat maximele se vor situa in medie regionala intre 14 si 16 grade, iar minimele intre 6 si 8 grade. In intervalul 13 – 16 aprilie, maximele vor marca o scadere pana spre valori de 12 grade, apoi vor creste din nou spre medii de 16 grade. Temperaturile minime se vor mentine in jurul a 8 grade pana in data de 14 aprilie, apoi si acestea vor scadea, spre 6 grade in data de 16 aprilie. In a doua parte a intervalului de prognoza vor reveni la medii de 8 grade. Pana in data de 13 aprilie nu vor fi precipitatii, apoi conditiile de ploaie vor fi tot mai ridicate, cu probabilitate mai mare de aparitie a acestora in intervalul 16 – 22 aprilie.

In Muntenia, temperaturile maxime vor marca o crestere usoara in primele trei zile, astfel ca, mediate la nivelul intregii regiuni, vor atinge valori de 22 de grade, dupa care vor fi in scadere treptata pana in data de 16 aprilie cand se vor inregistra aproximativ 16 grade. Spre finalul intervalului vor inregistra o usoara crestere, spre medii de 19 – 20 de grade. Minimele nocturne vor debuta cu mici variatii, in medie de 5 – 7 grade, dar vor inregistra o crestere in intervalul 11 – 14 aprilie cand vor atinge valori medii in jurul a 8 grade. Dupa 16 aprilie vor scadea la valori de 5 – 6 grade. Probabilitatea de aparitie a ploilor, pe arii restranse si in general slabe cantitativ va fi mai ridicata in intervalul 13 – 22 aprilie.

In Oltenia, valorile termice diurne vor continua sa creasca usor pana in data de 12 aprilie, astfel ca media regionala va fi de 22 de grade, insa dupa aceasta data vor reveni la valori de 20 de grade in data de 14 aprilie, apoi vor scadea semnificativ pana in 19 aprilie cand se vor situa in jurul a 16 grade. Finalul de interval va fi marcat de o incalzire usoara. Minimele nocturne vor avea mici variatii in primele zile cand vor avea o medie de 6 – 8 grade, insa in intervalul 11 – 13 aprilie vor fi in crestere, spre 8 – 10 grade. Pana in 17 aprilie vor fi in scadere treptata, dar ulterior se vor mentine stationare pana la finalul intervalului, la valori in medie de 6 grade. Probabilitatea de precipitatii va fi redusa in primele zile din interval, insa dupa data de 11 aprilie aceasta va fi in crestere, astfel incat pana in 22 aprilie vor fi conditii de ploaie aproape in fiecare zi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE