Posturile de inspectie la frontiera se vor organiza si vor functiona in structura directiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, a decis Guvernul, in sedinta de astazi. Se urmareste astfel, asigurarea unei reactii prompte in situatii cu risc epidemiologic ridicat, cum este pesta porcina africana, precum si eficientizarea controalelor efectuate cu privire la produsele de origine animala importate.

Guvernul a aprobat, printr-o ordonanta de urgenta, o serie de masuri pentru organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, in vederea eliminarii riscurilor asupra sanatatii animalelor si sigurantei alimentelor, având in vedere contextul epidemiologic actual. In imediata apropiere a României evolueaza boli infecto-contagioase majore, precum pesta porcina africana, boala limbii albastre, dermatoza nodulara bovina, care reprezinta un pericol pentru starea de sanatate a efectivelor de animale din tara noastra si pot produce pagube economice semnificative.

Modificarile introduse prin OUG aprobata astazi vizeaza gestionarea cu responsabilitatea a actiunilor de prevenire a introducerii pestei porcine africane pe teritoriul national, cu impact deosebit de grav asupra industriei alimentare. De asemenea, organizarea posturilor de inspectie de frontiera in structura directiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene contribuie la eficientizarea activitatii de preluare, transport si distrugere a produselor de origine animala si non-animala.

Potrivit actului normativ, directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene preiau de la ANSVA activitatea punctelor de inspectie de frontiera, personalul aferent acestora, patrimoniul posturilor de inspectie de frontiera stabilit pe baza situatiilor financiare si se subroga in toate drepturile si obligatiile ce decurg din raporturile juridice ale institutiei cu terti legate de domeniul de activitate al inspectorilor de frontiera in care ANSVSA este parte.

O alta masura prevede infiintarea unei singure categorii de circumscriptii, respectiv circumscriptiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale, prin reorganizarea circumscriptiilor sanitar-veterinare zonale si a circumscriptiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor din structura directiilor sanitar – veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene. Noua structura preia atributiile, posturile si personalul acestora. Prin uniformizarea si completarea atributiilor, se asigura eficientizarea activitatii realizate la nivel local de catre serviciile de stat sanitar-veterinare, prin: diversificarea actiunilor specifice si a serviciilor oferite cetatenilor, gestionarea si analizarea corespunzatoare a informatiilor privind sanatatea animalelor si siguranta alimentelor, reducerea costurilor generate de functionarea sediilor actuale, de asigurare a logisticii si de deplasare a personalului de specialitate implicat in efectuarea controlului oficial.

Controalele oficiale in fermele/exploatatiile de animale si in unitatile care detin alimente de origine animala vor fi efectuate de catre medicii veterinari din aceasta noua structura, respectiv din circumscriptiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor.

Prin constituirea circumscriptiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale se va asigura implementarea imediata a recomandarilor Directiei Generale Sanatate si Siguranta Alimentara-DG SANTE din cadrul Comisiei Europene, care vizeaza organizarea si functionarea unui nou sistem de control in domeniul productiei primare a produselor de origine animala, coroborat cu numarul mare si specificitatea diversa a operatorilor din domeniu.

Totodata, având in vedere importanta cercetarii in identificarea de solutii in domeniu, ordonanta de urgenta stabileste atributii ale ANSVSA referitoare la coordonarea si finantarea activitatilor de cercetare-dezvoltare in sistemul sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor. Astfel, ANSVSA va elabora programe proprii de cercetare-dezvoltare sectoriale si va initia, gestiona si participa la programe nationale si internationale de cercetare-dezvoltare, pentru o abordare integrata si fundamentata stiintific a activitatii specifice.

De asemenea, se completeaza atributiile ANSVSA cu privire la elaborarea, negocierea si semnarea de documente tehnice bilaterale in domeniul sanitar-veterinar si al sigurantei alimentelor incheiate la nivel departamental sau tratate internationale, in domeniile de competenta ale Autoritatii, in conformitate cu Legea nr. 590/2003 privind tratatele, pentru simplificarea formalitatilor si accelerarea procedurilor necesare demararii exporturilor de animale si produse alimentare.

O alta noutate consta in introducerea celei de-a treia functii de vicepresedinte – subsecretar de stat in conducerea ANSVSA, pentru a asigura o gestionare mai eficienta a sistemului de control oficial sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor. Astfel, se consolideaza capacitatea institutiei de a preveni si neutraliza amenintarile globale asociate lantului alimentar, cu scopul de a proteja sanatatea publica.

Share on Facebook