Ger puternic in Romania: vor fi minus 25 de grade

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele zile, vremea va intra intr-un proces de racire accentuata, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM. Cel mai frig va fi in Transilvania, acolo unde in depresiuni temperaturile vor scadea pana la minus 25 de grade Celsius.

In prima parte a perioadei 4 – 10 ianuarie va predomina un regim termic al aerului in general normal, dupa care, vremea va intra intr-un proces de racire accentuata, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -6…4°C in primele zile, apropiata de mediile multianuale si -20…0°C spre sfarsitul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1…14°C. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -16…6°C, la scara intregii tari.

Temperatura minima a aerului se va situa intre -23…1°C in majoritatea regiunilor agricole, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare, producandu-se inghet la sol.

Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ninsoare in aproape toata tara, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de viscol, indeosebi in zonele sudice si estice, iar cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol. De asemenea, vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

Caracteristici agrometeorologice in perioada 4 – 10 ianuarie

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra in centrul, sud-estul si local in sudul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In aceste conditii, la culturile agricole si la speciile pomi-viticole se va continua repausul vegetativ, in toate regiunile agricole. Totodata, ca urmare a fenomenului de viscol, pe terenurile cu strat de zapada discontinuu, superficial (sub 10 cm) sau chiar absent, temperaturile minime din aer deosebit de scazute, situate sub pragurile biologice critice de rezistenta (Tmin <-10…-15…-20°C) ale plantelor, vor produce vatamari ale aparatului foliar prin brunificari si arsuri ale varfului frunzelor, indeosebi la culturile de toamna semanate tardiv.

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia (40-100%) si infratire (10-100%), iar in culturile tardive vor predomina rasarirea si aparitia frunzei a treia (10-100%).

In functie de data semanatului, la cultura de rapita se va semnala predominant dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze).

Speciile pomicole si viticole isi vor mentine stadiul de repaus biologic, la nivelul intregii tari.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon (araturi de toamna, fertilizari, lucrari de intretinere in vii si livezi, etc.) vor fi intrerupte temporar.

Recomandari de specialitate:

  • Efectuarea controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a elementelor de rod la speciile pomiviticole;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale complexe pe baza de fosfor si potasiu la cerealierele de toamna infiintate in epoca optima.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE