Prognoza agrometeo 22 – 28 noiembrie: deficit de apa in sol in centrul si sudul Dobrogei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In intervalul 22 – 28 noiembrie, regimul termic al aerului va fi in general mai ridicat decat in mod obisnuit, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -3…12°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 4…15°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -9…8°C pe aproape intreg teritoriul agricol, cele mai scazute valori (-9…-3°C) inregistrandu-se in depresiuni, unde izolat vor fi conditii pentru producerea brumelor si a inghetului la suprafata solului.

Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 22 – 28 noiembrie

Rezerva de umiditate in profilul de sol 0-50 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in centrul si sudul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 22 – 28 noiembrie

Pe ansamblu, ritmurile vegetative ale culturilor de toamna se vor desfasura in general in bune conditii pe majoritatea suprafetelor agricole, exceptand zonele depresionare nordice si centrale, unde procesele de crestere si dezvoltare vor fi mai lente si chiar stagnate temporar.

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna se vor afla in fazele de rasarire (30-100%) si aparitia frunzei a treia (10-100%), precum si infratire (10-40%), in special in semanaturile efectuate in epoca optima. Starea de vegetatie a culturilor se va mentine in
general buna si medie, iar in culturile semanate tardiv, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba.

La rapita infiintata in epoca optima se va continua faza de infrunzire (8-14 frunze adevarate), cu o uniformitate si vigurozitate a plantelor pe ansamblu buna si medie.

Vita de vie va parcurge stadiul de repaus biologic, in majoritatea podgoriilor.

Pomii fructiferi isi vor definitiva maturarea lemnului, ingalbenirea si caderea frunzelor in toate plantatiile, speciile fiind in general bine adaptate la conditiile de iernare.

Local, in nordul tarii se va continua starea de repaus vegetativ.

In general, conditiile agrometeorologice prognozate vor permite continuarea lucrarilor agricole in camp (araturi, intretinerea plantatiilor pomi-viticole, fertilizari, etc.), cu exceptia zilelor cu precipitatii.

Lucrari de specialitate in perioada 22 – 28 noiembrie

  • Efectuarea araturilor adanci de toamna pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Administrarea ingrasǎmintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la culturile de toamnǎ semanate in epoca optima;
  • Lucrǎri de intretinere in plantatiile pomi-viticole

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE