Rentabilitatea unei ferme se bazeaza de cele mai multe ori pe modul in care agricultorii reusesc sa isi gestioneze costurile. Pentru acest lucru, doi tineri din Romania au pus la punct o aplicatie software prin care fermierii sunt ajutati sa urmareasca cu precizie utilajele din camp, putand determina cu usurinta rentabilitatea fiecarei sole in parte. Mai mult decat atat, solutia IT dezvoltata de cei doi romani ii ajuta pe agricultori sa depuna mult mai usor cererea unica la APIA, prin stocarea unei harti detaliate, din satelit, a terenului lucrat.
„AgriSo este o aplicatie de farm management, care isi propune in primul rand sa faca viata mai usoara agricultorului si sa-l ajute in dezvoltarea unei explotatii agricole mai productive. Noi am testat aceasta aplicatie in ferma noastra timp de un an. Ea presupune montarea unor dizpozitive GPS pe toate utilajele din ferma, pentru a avea o evidenta in timp real a tot ceea ce se intampla pe camp. De exemplu, fermierul poate sa vada consumul de carburant in timp real la orice operatiune, fie ca vorbim de arat, insamantari etc. Daca ara de exemplu cu 33 litri la hectar, isi va da seama ca nu e eficient si va cauta o alta solutie, nu sa isi continue lucrarile in acest fel 2-3 zile”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Stefan Stanescu, din cadrul echipei AgriSo.
De asemenea, solutia IT realizata de tinerii romani are capacitatea de a exporta hartile solelor lucrate, putand fi usor incarcate in programul Agentiei de Plati, la depunerea cererilor unice pentru subventii.
„Aplicatia ii ajuta pe fermieri sa isi tina o evidenta si a solelor lucrate, precum si un istoric al acestora. Acest lucru le ofera agricultorilor posibilitatea sa exporte din aplicatia noastra hartile cu terenurile lucrate, urmand apoi sa fie incarcate in programele APIA. In acest mod, fermierii au certitudinea ca ceea ce se lucreaza efectiv se regaseste si la APIA, ceea ce diminueaza aproape de 0 riscul supradeclararilor”, ne-a mai explicat Stefan Stanescu.
Tinerii programatori care au realizat softul AgriSo sustin ca au testat aplicatia un an de zile in propria ferma pentru a vedea in mod concret ca beneficii le aduce agricultorilor. Datorita datelor care sunt furnizate in timp real fermierului, acesta are posibilitatea sa isi eficientizeze foarte bine si costurile.
„Cu ajutorul aplicatiei am reusit sa avem o economie de combustibil de aproape 22%. Pe de alta parte, am reusit sa ne crestem si sporul de productie cu peste 10%, pentru ca tratam diferit fiecare sola, in functie de specificitatea ei”, ne-a mai spus Stefan Stanescu.
Costul unei asemenea solutii IT este raportat la numarul de hectare lucrate de fermier. De exemplu, daca un fermier lucreaza 300 de hectare, implementarea aplicatiei AgriSo il va costa pe agricultor 300 de euro.
„Aplicatia este utila atat fermierilor care lucreaza 150 de hectare, cat si celor care au peste 10.000 hectare. Investitia se amortizeaza in circa 4 luni. Toate actualizarile viitoare vor fi insa gratuite pentru fermier”, sustine Stefan Stanescu.
Din punct de vedere tehnic, aplicatia AgriSo a fost dezvoltata de Mihai Stanescu, verisorul lui Stefan, alaturi de alti colegi specializati in programare. „Proiectul acesta este dezvoltat de noi. Am cautat initial o aplicatie asemanatoare, insa nu am gasit. Asa a luat fiinta ideea de a o crea noi. Mihai s-a ocupat de partea tehnica, iar eu de cea de testare. Am folosit-o in ferma noastra, acum suntem in al doilea an. Lucram in permanenta la aplicatie, dezvoltam functii noi”, ne-a mai spus Stefan Stanescu.
De asemenea, aplicatia AgriSo le ofera fermierilor posibilitatea de a tine evidenta rotatiei culturilor, a fertilizarilor si tratamentelor realizate.