Prognoza agrometeo 22 – 27 octombrie: Exces de apa in sol

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 22 – 27 octombrie va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 5…15°C, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul intregului teritoriu agricol.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 8…18°C, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului se va situa intre 2…13°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm se va incadra intre 7…16°C in toate regiunile agricole, favorabila parcurgerii fazelor incipiente de vegetatie (germinare, rasarire, infrunzire) la culturile rapita, orz si grau de toamna infiintate pana in prezent.

Sub aspect pluviometric, se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului in cea mai mare parte a tarii, iar izolat se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 22 – 27 octombrie

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

Excese de apa in sol se vor inregistra local in centrul, sudul si izolat in estul Moldovei. Seceta pedologica moderata si puternica se va semnala in centrul si sudul Dobrogei, izolat in centrul Transilvaniei, vestul Crisanei si sudul Munteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 22 – 27 octombrie

In aceste conditii, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor de toamna (rapita, orz si grau) vor avea in general o evolutie normala, exceptand zonele depresionare din centrul si nordul tarii, unde acestea vor fi incetinite temporar.

Orzul si graul de toamna semanate in perioada optima vor inregistra fazele de germinare (50-100%), rasarire (20-100%) si aparitia primelor frunze (10-60%) in majoritatea regiunilor, cu o uniformitate si vigurozitate a culturilor pe ansamblu buna si medie.

In semanaturile efectuate in luna septembrie, rapita va parcurge predominant infrunzirea (3-7 frunze), iar pe suprafetele infiintate in afara epocii se vor semnala rasarirea (10-100%) si formarea primelor frunze adevarate.

La sfecla de zahar din Transilvania si Moldova se vor continua si chiar finaliza lucrarile de recoltare.

In toate plantatiile, speciile pomi-viticole vor parcurge in bune conditii maturarea lemnului (30-50%) si ingalbenirea/caderea fiziologica a frunzelor (10-100%), iar la soiurile de sezon se va definitiva recoltarea.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregatire a patului germinativ, semanat, etc. se vor desfasura in conditii relativ bune.

Lucrari de specialitate in perioada 22 – 27 octombrie:

  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale si efectuarea araturilor adanci de toamna;
  • Urgentarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si a semanatului la graul de toamna pe ultimele suprafete;
  • Aplicarea ingrasamintelor minerale complexe la culturile de toamna infiintate in epoca optima;
  • Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE