Prognoza agrometeo 24 – 29 septembrie: vreme favorabila insamantarilor de toamna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sub aspect termic, intervalul 24 – 29 septembrie se va caracteriza printr-o vreme in general normala, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 8…19°C, limite apropiate de mediile multianuale, in majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 14…24°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura minima a aerului se va situa intre 1…15°C, la nivelul intregii tari, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare, unde izolat in primele zile vor fi conditii de producere a brumei.

Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 9…17°C, favorabil pentru desfasurarea insamantarilor de toamna si parcurgerii fazelor de germinare si rasarire la culturile de toamna semanate pana la aceasta data.

Se intrevad ploi locale, izolat cu caracter de aversa indeosebi in jumatatea de est si nord a tarii, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 24 – 29 septembrie

Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si local optime in Banat, jumatatea de est a Maramuresului, cea mai mare parte a Transilvaniei si a Munteniei, nordul si local centrul si estul Dobrogei, nord-vestul, centrul, vestul si sudul Moldovei, izolat in nord-estul Olteniei si sudul Crisanei.

Pe suprafete extinse din Crisana, Oltenia, jumatatea de vest a Maramuresului, nord-estul si estul Moldovei, izolat in centrul si nord-vestul Transilvaniei, centrul, vestul si sudul Dobrogei, nord-estul, estul si sudul Munteniei, continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 24 – 29 septembrie

In conditiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de crestere si dezvoltare la culturile de rapita si orz de toamna semanate pana la aceasta data, vor evolua pe ansamblu normal, indeosebi pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Totodata, pe suprafetele cu deficite de umiditate in sol, procesele de coacere si maturare ale plantelor vor fi in continuare stanjenite.

Floarea-soarelui isi va definitiva maturitatea deplina (90-100%), totodata continuandu-se lucrarile de recoltare pe ultimele suprafete agricole.

In functie de data semanatului si precocitatea hibridului, la porumb se vor continua maturitatea deplina (40-100%) si recoltarea, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

In principalele bazine specializate, sfecla de zahar va parcurge ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, iar la cultura de cartof se vor inregistra maturitatea deplina si recoltarea.

In majoritatea plantatiilor, pomii fructiferi si vita de vie se vor afla la maturarea fructelor/boabelor/lemnului, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, precum si recoltarea esalonata a acestora.

Culturile de toamna (rapita si orz) semanate pana in prezent isi vor continua primele faze de vegetatie (germinare, rasarire si aparitia primelor frunze), extinzandu-se totodata lucrarile de semanat.

Lucrarile specifice campaniei de toamna (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat) se vor desfasura pe ansamblu normal.

Lucrari de specialitate in perioada 24 – 29 septembrie

  • Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna in epoca optima (15 septembrie-20 octombrie), in special in zonele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa in stratul arabil al solului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE