Prognoza agrometeo 20 – 26 septembrie: averse care vor depasi local 50 l/mp

Facebook
Twitter

Perioada 20 – 26 septembrie se va caracteriza printr-o vreme mai rece decat in mod normal, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 7…18°C, abaterile termice negative fiind de 1…3°C, la scara intregii tari.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 10…23°C, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va oscila intre 2…13°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 16…26°C, valori favorabile pregatirii patului germinativ in vederea insamantarilor de toamna, precum si desfasurarii fazelor incipiente de vegetatie la culturile (rapita si orz) infiintate pana in prezent, respectiv germinare si rasarire.

Sub aspect pluviometric, se intrevad precipitatii sub forma de ploaie, fiind insotite de intensificari temporare ale vantului in cea mai mare parte a tarii. Local, cantitatile de apa vor depasi 20…30 l/mp, iar izolat, indeosebi in nordul Olteniei 50 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 20 – 26 septembrie

Continutul de apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Pe suprafete extinse din Banat, local in nordul si sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei, izolat in sud-estul Moldovei si estul Dobrogei, rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 20 – 26 septembrie

In conditiile mentionate, procesele vegetative la culturile de toamna (rapita, orz si grau) aflate in primele faze de vegetatie (germinare, rasarire si infrunzire) se vor desfasura in general normal, in special in zonele de campie din jumatatea de sud a tarii si in ritmuri usor mai lente in zonele depresionare si pe suprafetele afectate de fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate. La speciile prasitoare si pomi-viticole, fazele de coacere si maturare vor decurge in conditii relativ bune.

La floarea-soarelui se vor extinde si chiar finaliza lucrarile de recoltare, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Cultura de porumb va parcurge predominant maturitatea deplina (70-100%), continuandu-se totodata recoltarea, la nivelul intregii tari.

In centrul si estul tarii, sfecla de zahar se va afla la ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina.

Cartoful va inregistra uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica, precum si recoltarea, la soiurile semitardive si tardive.

Speciile pomicole si viticole isi vor continua fazele de coacere a rodului, maturarea lemnului, recoltarea fructelor/boabelor, precum si ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor.

Fenologic, rapita si orzul de toamna semanate in epoca optima se vor afla in fazele de germinare si rasarire (10-60%), precum si aparitia primelor frunze (10-25%).

Lucrarile agricole specifice campaniei de toamna (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat, etc), vor fi sistate temporar, in zilele cu precipitatii.

Lucrari de specialitate in perioada 20 – 26 septembrie

  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Continuarea lucrarilor de arat in stratul de sol 0-20 cm / ogor;
  • Pregatirea terenurilor in vederea insamantarilor de toamna in epoca optima (15 septembrie-20 octombrie), indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul arabil;
  • Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole si a fructelor de sezon

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE