Prognoza agrometeo 30 august – 5 septembrie: Ploi sub forma de aversa, in majoritatea regiunilor agricole

Facebook
Twitter

Perioada 30 august – 5 septembrie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod normal, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 13…28°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 22…32°C, in aproape toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 4…24°C, valorile mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.

Se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea regiunilor agricole. La inceputul intervalului, izolat cantitatile de precipitatii pot depasi 15-20 l/mp si vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 30 august – 5 septembrie

In stratul de sol 0-20 cm, continutul de apa va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) in Dobrogea, pe suprafete extinse din Muntenia, Oltenia, Maramures, Moldova, sud-vestul si vestul Crisanei, local in nord-vestul Banatului, sudul Transilvaniei. Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim in cea mai mare parte a Transilvaniei, Banatului, local in centrul, sud-vestul, estul si nord-vestul Moldovei, nord-vestul Olteniei si al Crisanei, nord-vestul si nordul Munteniei, estul Maramuresului.

Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm in cultura neirigata de porumb, se va situa in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Muntenia, Oltenia, Crisana, nord-estul, centrul, estul si izolat in sud-estul Moldovei, nord-vestul Maramuresului si al Banatului. Aprovizionarea cu apa a solului va inregistra valori satisfacatoare si izolat apropiate de optim in Transilvania, pe suprafete extinse din Maramures, Banat, nord-vestul Olteniei, local in centrul, sud-vestul, nord-vestul si estul Moldovei, nord-vestul si nordul Munteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 30 august – 5 septembrie

Pe suprafetele agricole unde se va mentine fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, procesele de coacere si maturare la culturile agricole vor fi in continuare stanjenite. De asemenea, lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea insamantarilor din prima epoca (rapita si orz) se vor efectua cu dificultate, in special pe terenurile cu deficite de umiditate in sol.

Cultura de porumb se va afla la maturitatea in ceara (40-100%) in cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar in jumatatea de sud a tarii se va inregistra maturitatea deplina (10-100%), declansandu-se totodata recoltarea la hibrizii timpurii.

Pe majoritatea suprafetelor agricole, floarea-soarelui va parcurge maturitatea ceara (70-100%) si deplina (50-100%), extinzandu-se de asemenea suprafetele recoltate indeosebi in sudul si vestul tarii.

Sfecla de zahar isi va continua in bune conditii ingrosarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zaharului in radacini, in toate bazinele specializate.

La cartof vor predomina cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologica si recoltarea la soiurile semitardive si tardive.

In cea mai mare parte a plantatiilor, pomii fructiferi si vita de vie se vor afla predominant in fazele de crestere si coacere a fructelor/boabelor, acumularea zaharului, precum si recoltare la soiurile de consum.

Conditiile meteorologice prognozate vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole din camp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea terenului pentru campania de toamna, etc.), in aproape toata tara

Lucrari de specialitate in perioada 30 august – 5 septembrie

  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Pregatirea terenurilor in vederea insamantarii cerealierelor de toamna, in special pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Efectuarea lucrarilor de recoltare la culturile prasitoare si pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE