Prognoza agrometeo 13-18 august: in ce regiuni va ploua

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe ansamblu, in intervalul 13-18 august va predomina un regim termic al aerului normal, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 13…26°C, limite apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 16…32°C, in majoritatea zonelor agricole. Temperatura minima a aerului se va situa intre 10…20°C, in aproape toata tara, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, indeosebi in nordul, centrul si sudul tarii. In primele zile ale perioadei, izolat cantitatile de precipitatii pot fi semnificative din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 13-18 august

In stratul de sol 0-20 cm, continutul de apa se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, Crisana, pe suprafete extinse din Moldova, Muntenia, Oltenia, Maramures, Transilvania, izolat in nord-vestul Banatului. In cea mai mare parte a Banatului, nord-vestul, sud-vestul, local vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, izolat in nord-vestul Munteniei, sudul Maramuresului si nord-vestul Moldovei, rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare si izolat apropiate de optim.

In cultura de porumb, continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, Crisana, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, Olteniei, nord-vestul Maramuresului, centrul, nord-estul, estul si sud-estul Transilvaniei. Aprovizionarea cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim in Banat, pe suprafete extinse din Maramures, nordul Olteniei, nord-vestul, vestul, sud-vestul si izolat in centrul Transilvaniei, nord-vestul Munteniei si al Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 13-18 august

In conditiile mentionate, starea de vegetatie a culturilor prasitoare neirigate va continua sa se deprecieze indeosebi in sudul, sud-estul si estul tarii, ca urmare a stresului termic si hidric persistent din aer si sol. Totodata, se vor inregistra in continuare fortari stadiale, fenomenele de ofilire si uscare partiala/totala a aparatului foliar, procent ridicat de boabe sistave la porumb si seminte seci la floarea soarelui, precum si plante sterile.

Cultura de floarea-soarelui isi va definitiva inflorirea (100%), continuandu-se maturitatea in ceara si deplina (10-100%), pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Porumbul, functie de data semanatului si agrotehnica aplicata se va afla la maturitatea in lapte (40-100%) si ceara (10-100%) in cea mai mare parte a teritoriului agricol si chiar deplina (10-50%) in zonele de campie din jumatatea de sud a tarii, indeosebi la hibrizii extratimpurii si timpurii.

Sfecla de zahar din principalele bazine de cultura va parcurge alungirea si ingrosarea axei hipocotile, concomitent cu procesul de acumulare a zaharului in radacina.

La cartof se vor continua cresterea tuberculilor, uscarea prematura a vrejilor, precum si maturitatea tehnologica si recoltarea la soiurile semitardive si tardive.

Speciile pomicole se vor afla predominant in fazele de crestere a rodului si acumulare a zaharului in fructe in toate plantatiile, precum si coacerea rodului si recoltare la samburoasele de sezon.

In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita de vie se va inregistra cresterea boabelor si a lastarilor, precum si coacerea si inceputul recoltarii la soiurile timpurii de masa, indeosebi din sudul si sud-estul tarii.

Lucrarile agricole specifice campaniei de vara se vor desfasura in general normal, exceptand zilele cu precipitatii.

Lucrari de specialitate recomandate in perioada 13-18 august

  • Lucrari de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor in vederea insamantarii culturilor de toamna pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului in stratul arabil (0-20 cm);
  • Lucrari de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi si vita de vie (erbicidari, tratamente fito-sanitare);
  • Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE