Prognoza agrometeo 22 – 26 august: Instabilitatea atmosferica si ploi in majoritatea zonelor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In primele zile ale intervalului 22 – 26 august va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, dupa care, spre sfarsitul perioadei se va produce o racire a vremii, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsǎ intre 18…29°C la inceputul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C si 15…25°C in restul zilelor, limite apropiate de normalul perioadei, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 20…34°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura minima a aerului se va situa intre 10…23°C, in aproape toatǎ tara, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. In primele zile ale perioadei vor fi posibile caderi de grindina, iar cantitatile de precipitatii pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 22 – 26 august

In stratul de sol 0-20 cm, continutul de apa va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, pe suprafate extinse din Crisana, Moldova, Muntenia, Oltenia, izolat in nordvestul Banatului si al Maramuresului. Rezerva de umiditate se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim in Transilvania, cea mai mare parte a Maramuresului, Banatului, nordul Olteniei, nord-vestul, centrul si estul Moldovei, izolat in nord-vestul si nordul Munteniei.

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm in cultura neirigata de porumb va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema in Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, Moldovei si Crisanei. Aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim in Banat, Maramures, Transilvania, nordul Olteniei, local in nordvestul, centrul si estul Moldovei, izolat in nord-vestul si nordul Munteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 22 – 26 august

Ca urmare, procesele vegetative ale principalelor culturi agricole se vor desfasura in ritmuri normale in aproape toata tara, cu exceptia zonelor afectate de seceta pedologica de lunga durata, unde acestea vor fi stanjenite, semnalandu-se in continuare deprecierea starii de vegetatie la speciile prasitoare prin uscarea aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (stiuleti de dimensiuni reduse si boabe sistave, seminte seci la floarea-soarelui, plante sterile) cu un impact negativ asupra potentialului productiv al hibrizilor cultivati.

Floarea-soarelui se va afla la maturitatea ceara (60-100%) si deplina (30-100%), continuandu-se lucrarile de recoltare in zonele agricole din sudul si vestul tarii.

Hibrizii semitardivi si tardivi de porumb vor inregistra predominant fazele de maturitate in lapte (70-100%), ceara (30-100%) si deplina (10-60%) la nivelul intregii tari, iar la cei extratimpurii si timpurii semanati in epoca optima din zonele de campie se va semnala maturitatea deplina (10-100%).

In centrul, nordul si vestul tarii, la sfecla de zahar se vor continua ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, iar la cartof cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor, precum si maturitatea tehnologica si recoltarea la soiurile de vara.

In majoritatea plantatiilor, la pomii fructiferi se vor inregistra dezvoltarea si coacerea fructelor, formarea mugurelui terminal si recoltarea la soiurile ajunse la maturitatea deplina.

Vita de vie isi va continua cresterea si acumularea zaharului in boabe, cu o stare de vegetatie in general buna si medie in aproape toate podgoriile. La speciile de masa se vor semnala coacerea si recoltarea rodului.

Lucrarile agricole din camp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea terenului pentru campania de toamna, etc.) se vor putea efectua in conditii bune, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.

Lucrari de specialitate in perioada 22 – 26 august

  • Efectuarea araturilor si pregatirea terenului in vederea insamantarii in epoca optima a culturilor de rapita, in special pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului pe adancimea 0-20 cm (ogor);
  • Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Pregatirea terenului prin efectuarea unor lucrari superficiale adaptate continutului de umiditate din sol si fara o mobilizare accentuata a solului, ca urmare a deficitului de apa

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE