Septembrie si octombrie sunt doua luni pline pentru fermieri, deoarece in aceasta perioada incep lucrarile de insamantare a graului, precum si a altor cereale. Pentru a ne asigura ca procesul de insamantare se desfasoara in conditii optime este important sa respectam o tehnologie care tine cont de modificarile climatice. Despre acest subiect am stat de vorba cu Dr. Ing. Rozalia Kadar, seful colectivului de cercetatori ai laboratorului de ameliorare cereale paioase, din cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricola Turda.

Un prim aspect de care trebuie sa tinem cont si pe baza caruia sa intocmim calendarul de infiintare a culturii este epoca optima de samanat. Daca in urma cu mai multi ani aceasta era la sfarsitul lunii septembrie, specialistii recomanda ca insamantarile sa fie efectuate in prezent aproape de mijlocul lunii octombrie.

„In contextul schimbarilor climatice, epoca optima de insamantare s-a schimbat. Nu se mai practica data de 25 septembrie, nici macar de final al lunii septembrie. In urma cercetarilor facute de noi, o epoca optima de insamantare ar fi in prezent dupa 10 octombrie. Daca vom semana graul la sfarsitul lunii septembrie, planta va intra in iarna intr-o faza foarte avansata, fortandu-ne sa folosim chiar regulatori de crestere, pentru a stopa practic cresterea graului. Recomandarea noastra este ca insamantarea sa se desfasoara undeva intre 10 si 20 octombrie”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Rozalia Kadar, seful colectivului de cercetatori ai laboratorului de ameliorare cereale paioase, din cadrul SCDA Turda.

Semanarea mai multor soiuri, diferite ca perioada de vegetatie

Pentru a avea o versatilitate cat mai buna, precum si pentru a face fata mai bine conditiilor climatice din prezent, specialistii recomanda insamantarea cu cel putin 2-3 soiuri, care sunt diferite ca perioada de vegetatie.

„Fiecare exploatatie agricola, daca lucreaza mai mult de 100 de hectare sa spunem, obligatoriu ar trebui sa aiba 2-3 soiuri in cultura, care sa fie diferite ca perioada de vegetatie. De exemplu, un soi mai timpuriu, unul mediu si altul mai tardiv. Asta inseamna ca la inceputul lunii iulie, primul o sa fie deja pretabil pentru recoltare, iar pe 15 iulie al doilea. Apoi, va intra al treilea la recoltare”, ne-a mai spus Dr. Ing. Rozalia Kadar.

Aratura optima: 12-15 cm

Pentru insamantarile la grau, in cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda se aplica o tehnologie de semanat direct, prin intermediul caruia, cu o singura trecere, se prelucreaza solul, se insamanteaza si se executa chiar si o prima fertilizare.

„Este importanta o aratura la o adancime minima de circa 12-15 cm. Ar fi foarte bine venita. In cazul solurilor noastre, de tip cernoziom, avand un continut mare de argila si fiind mai grele, atunci se impune o aratura la o adancime de 12-15 cm, pentru a putea crea patul germanativ. De asemenea, inainte de semanat, sunt recomandate lucrarile cu un combinator sau cu o freza, care sa marunteasca terenul”, explica seful colectivului de cercetatori ai laboratorului de ameliorare cereale paioase, din cadrul SCDA Turda.

Soiuri rezistenta la seceta

In cazul in care fermierii se confrunta cu un teren uscat, specialistii recomanda fermierilor realizarea unei araturi mai adanci, de circa 22 cm, pentru a permite solului sa mentina o rezerva de apa in sol din toamna. „Apoi, conteaza foarte mult si soiurile pe care le alegem. Pentru a ne feri culturile de seceta, este important sa punem soiuri precoce, avand fenofaze mult mai rapide. In iulie, bobul e deha format, umplut, pregatit aproapre de recoltare”, ne-a mai spus Dr. Ing. Rozalia Kadar.

Unul dintre cele mai apreciate soiuri rezistente la seceta este soiul de grau comun de toamna „Izvor”, o creatie a Institutului National de Cercetare – Dezvoltare Agricola (INCDA) Fundulea.

„Soiul Izvor este precoce (înspică cu o zi înaintea soiului Dropia şi cu 4 zile înaintea soiului Fundulea 4) şi are o rezistenţă bună la cădere şi iernare. Este foarte rezistent la secetă, testele fiziologice evidenţiind faptul că soiul Izvor rezistă mai bine la stresul provocat de deficitul hidric, datorită în special unei capacităţi mai ridicate de reglare osmotică. Este asemănător soiului Dropia ca reacţie la rugina galbenă şi făinare, dar este mai rezistent decât acesta la rugina brună şi septorioză. Soiul Izvor are un nivel bun de rezistenţă la încolţirea în spic”, potrivit descrierii de pe site-ul INCDA Fundulea.

Densitatea de semanat

Inca un aspect demn de luat in seama atunci can vorbim despre insamantarile de grau este si densitatea de samanat.

„Noi nu recomandam 700 de boabe germinabile la metru patrat. Nu mai obtinem productii spectaculoase la aceasta densitate. In urma analizelor noastre, o densitate optima de semanat este de circa 550 de boabe germinative la mp. Am avea nevoiede de o cantitate de circa 240-280 kg de samanta pentru un hectar”, explica Dr. Ing. Rozalia Kadar.

Data limita a semanatului: 15 noiembrie

Pe langa data optima de incepere a lucrarilor de insamantare, trebuie sa ne asiguram si ca acest proces va fi realizat pana in jurul datei de 15 noiembrie si nu mai tarziu. „Nu putem spune ca exista o data limita stabilita cu exactitate, insa ar fi bine ca aceste lucrarile sa fie finalizate pana la 15 noiembrie. In cazul in care semanam mai tarziu s-ar putea sa fim nevoiti sa suplimentam norma de samanta. Noi semanam la sfarsitul lunii octombrie, chiar inceput de noiembrie”, ne-a mai declarat Rozalia Kadar.

In oferta Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda exista cel putin 3 soiuri extrem de performante, care sunt deja alese de mii de cultivatori din intreaga tara. „Avem soiul „Andrada”, inregistrat in 2012, care apare inclusiv in Catalogul european al soiurilor. La acesta avem productii de circa 10.300 kg/ha. De asemenea, un alt soi stabil din punct de vedere al productiei si calitatii, cu boabe foarte mari, este si soiul „Ariesan”. O creatie mai tanara este soiul „Codru” (2015), cu productii atinse de 10.185 kg/ha. Ar trebui ca soiurile romanesti sa fie mult mai promovate, deoarece inca pot tine cu succes pasul cu soiurile straine”, ne-a mai spus Dr. Ing. Rozalia Kadar.

Potrivit datelor MADR, fermierii romani vor inregistra in acest an productii bune pentru cerealele paioase si rapita. La ora actuala, graul a fost recoltat in proportie de 78% din suprafata cultivata, inregistrandu-se un randament la hectar 4,041 kg/ha, conform MADR. In prezent, productia de grau si secara se ridica la 6.577.640 tone.

Share on Facebook