Prognoza agrometeo 27 mai – 1 iunie: ploi si caderi de grindina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea normala sub aspect termic de la inceputul intervalului 27 mai – 1 iunie va intra treptat intr-un proces de incalzire, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 12…21°C in primele zile, limite apropiate de normele climatologice si 13…25°C spre sfarsitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 17…31°C, in aproape toate zonele de cultura.

Temperatura minima a aerului se va situa intre 6…19°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului pe aproape intreg teritoriul agricol, precum si de caderi de grindina. Izolat, in primele zile ale intervalului se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 27 mai – 1 iunie

Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de grau de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Pe suprafete agricole extinse din Moldova, centrul si estul Dobrogei, izolat in vestul Crisanei si nord-vestul Banatului se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata si puternica.

In cultura de porumb, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-50 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra local in nordul-estul, nordul si estul Moldovei, centrul si estul Dobrogei, izolat in vestul Crisanei si nord-vestul Banatului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 27 mai – 1 iunie

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele fiziologice la culturile de camp si pomi-viticole se vor desfasura normal in cea mai mare parte a teritoriului agricol si mai intense in vestul si sud-vestul tarii unde regimul termic al aerului va fi mai ridicat. La speciile de toamna infiintate in perioada optima, starea de vegetatie se va prezenta buna si medie, iar la cele intarziate fenologic, precum si pe terenurile cu deficite de apa in sol din nord-estul si sud-estul tarii, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba.

Cerealierele de toamna (orz si grau), infiintate in epoca optima vor parcurge fazele de inspicare si inflorire (10-100%), precum si formarea/umplerea bobului (10-80%). Cele mai avansate in vegetatie sunt culturile din jumatatea de sud a tarii aflate la maturitatea in lapte (10-50%). In semanaturile tardive se vor semnala fazele de alungire a tulpinii (30-100%), „burduf” si inspicare (10-60%).

La cultura de rapita din sud-estul, sudul, estul, centrul si nord-vestul tarii vor predomina formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-100%), iar local in sud-estul tarii va fi posibila declansarea maturitatii depline (10-20%).

Floarea-soarelui se va afla la dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) si infrunzire (4-16 frunze) pe majoritatea suprafetelor agricole, uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu buna.

Sub aspect fenologic, la cultura de porumb, functie de data semanatului se vor inregistra rasarirea (70-100%), formarea frunzei a treia (30-100%) si infrunzirea (3-11 frunze) in majoritatea zonelor agricole, cu o stare de vegetatie in general buna.

In centrul, estul si nord-vestul tarii, sfecla de zahar isi va continua dezvoltarea primei perechi de frunze, precum si inceputul alungirii si ingrosarii axei hipocotile, in special in Transilvania.

La cartof, functie de data plantatului, predominante vor fi rasarirea, formarea/cresterea lastarilor laterali, iar la soiurile timpurii de consum, tuberizarea.

Speciile de samburoase vor parcurge cresterea fructelor, precum si infrunzirea, iar la semintoase, legarea si formarea rodului, cresterea lastarilor si infrunzirea, in cea mai mare parte a plantatiilor. La soiurile timpurii de cires aflate la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare.

Vita de vie se va afla la infrunzire, cresterea lastarilor si aparitia inflorescentelor in majoritatea podgoriilor, iar la soiurile timpurii de masa se va continua inflorirea.

Lucrarile agricole in camp (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi intrerupte temporar de precipitatiile ce se intrevad.

Lucrari de specialitate in perioada 27 mai – 1 iunie

  • Continuarea efectuarii de tratamente fito-sanitare la speciile de camp si pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale) in culturile prasitoare.
  • Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE