Prognoza agrometeorologica 8 – 14 iulie: ploi insemnate cantitativ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe ansamblu, intervalul 8 – 14 iulie se va caracteriza printr-o vreme normala sub aspect termic in primele zile, dupa care, va intra intr-un proces de incalzire treptata, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, informeaza ANM.

Temperaturile medii diurne ale aerului vor oscila intre 14…27°C in prima parte a intervalului, valori apropiate de mediile multianuale si 20…29°C in restul perioadei, mai ridicate cu 1…5°C comparativ cu normele climatologice, in majoritatea regiunilor agricole.

Temperaturile minime ale aerului vor fi cuprinse intre 5…22°C, in aproape toata tara. Temperaturile maxime ale aerului se vor incadra intre 22…35°C, la nivelul intregii tari.

Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat de caderi de grindina. Cantitati de precipitatii insemnate din punct de vedere agricol se vor inregistra la inceputul perioadei, indeosebi in nordul, nord-estul si centrul tarii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 8 – 14 iulie

Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de porumb in stratul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in aproape toate zonele de cultura ale tarii. Pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, sud-estul si local in sudul si estul Munteniei, nord-estul Moldovei, se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 8 – 14 iulie

In general, conditiile agrometeorologice prognozate vor fi favorabile pentru desfasurarea proceselor de crestere si dezvoltare la speciile prasitoare si pomi-viticole, in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Starea de vegetatie a culturilor se va prezenta in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv si pe suprafetele agricole cu deficite moderate de umiditate in sol din sudul si sud-estul tarii

La culturile de orz de toamna aflate la maturitatea tehnologica se vor extinde lucrarile de recoltare, la nivelul intregii tari.

In functie de data semanatului, graul de toamna va parcurge maturitatea in ceara si deplina (20-100%) pe aproape intreg teritoriul agricol, continuandu-se recoltarea in aproape toata tara.

Cultura de rapita se va afla predominant la maturitate deplina (30-100%) si recoltare, pe intreg teritoriul agricol.

La floarea-soarelui se va inregistra formarea capitulului si inflorirea (10-100%) in majoritatea zonelor de cultura, iar pe unele suprafete din sudul tarii se va putea declansa maturitatea in ceara (10-25%).

Porumbul, functie de data infiintarii culturii, precocitatea hibridului si agrotehnica aplicata se va afla in fazele de infrunzire (10-20 frunze) si aparitia paniculului (30-100%) in cea mai mare parte a regiunilor, precum si inflorirea paniculului si matasire (10-100%) la hibrizii extratimpurii si timpurii din zonele de campie.

In principalele bazine de cultura, sfecla de zahar isi va continua dezvoltarea aparatului foliar si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (40-100%).

Cartoful pentru consum va parcurge tuberizarea si inflorirea (50-100%), precum si vestejirea vrejilor (10-60%) si inceputul maturitatii tehnologice la soiurile de vara.

La speciile de samburoase si semintoase vor predomina fazele de crestere a rodului si infrunzirea in aproape toate plantatiile pomicole, iar la soiurile de cires, visin, cais si piersic aflate la maturitatea deplina se vor extinde lucrarile de recoltare.

Vita de vie va parcurge infrunzirea, cresterea lastarilor si formarea/dezvoltarea boabelor, in majoritatea podgoriilor.

Conditiile agrometeorologice vor fi favorabile efectuarii lucrarilor agricole de sezon (recoltare, erbicidari, fertilizari, prasile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc) cu exceptia zilelor cu precipitatii.

Lucrari de specialitate recomandate in perioada 8 – 14 iulie:

  • Efectuarea tratamentelor fito-sanitare la culturile agricole, pomi fructiferi si vita de vie;
  • Combaterea buruienilor prin erbicidari si prasile manuale;
  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la cerealierele de toamna si fructele de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE