Prognoza agrometeo 23 – 28 iulie: seceta pedologica va afecta Dobrogea, Muntenia, Oltenia si Moldova

Facebook
Twitter

Pe ansamblu, vremea normala sub aspect termic de la inceputul perioadei 23 – 28 iulie va intra intr-un proces de incalzire, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 18…27°C in prima parte a intervalului, limite apropiate de normele climatologice si 20…30°C in restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 24…35°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 12…24°C, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului indeosebi in nordul, vestul si centrul tarii. Totodata, izolat pot fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 23 – 28 iulie

Rezerva de umiditate accesibila plantelor de porumb pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, respectiv moderata si puternica se va semnala in Dobrogea, estul, sudul si local in nordul Munteniei, sudul Olteniei, izolat in nord-estul, estul si sud-estul Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 23 – 28 iulie

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile de vegetatie la speciile de camp si pomi-viticole vor fi in general normale in cea mai mare parte a zonelor de cultura, indeosebi pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. De asemenea, in zonele cu deficite de umiditate in sol, evolutia fenologica la speciile de prasitoare va fi incetinita, starea de vegetatie a plantelor fiind medie si slaba (deprecierea aparatului foliar prin ingalbenire/uscare).

La graul de toamna infiintat in perioada optima va fi posibila finalizarea lucrarilor de recoltare in majoritatea regiunilor agricole, iar la culturile intarziate fenologic se va definitiva maturitatea deplina (80-100%).

Floarea-soarelui isi va definitiva formarea capitulului (100%), continuandu-se fazele de inflorire (10-100%) si maturitate in ceara (10-70%). Cultura de porumb va inregistra formarea paniculului (70-100%), inflorirea si matasirea (30-100%), precum si maturitatea in lapte (10-50%), indeosebi la hibrizii extratimpurii si timpurii.

Sfecla de zahar din principalele bazine de cultura isi va continua dezvoltarea aparatului foliar, alungirea/ingrosarea axei hipocotile (60-100%), iar cartoful pentru consum, inflorirea si cresterea tuberculilor (50-100%), precum si vestejirea vrejilor la soiurile de vara.

In majoritatea plantatiilor, semintoasele (mar, par, gutui) se vor afla in fazele de crestere a rodului, acumulare a zaharului si coacerea fructelor, iar samburoasele (cais, piersic si prun) vor parcurge maturarea fructelor si recoltarea.

La vita de vie se vor semnala cresterea frunzelor, lastarilor, iar la soiurile timpurii de masa, cresterea si izolat maturarea boabelor, in cea mai mare parte a podgoriilor.

Lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltare, erbicidari, prasile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor efectua in bune conditii.

Lucrari de specialitate recomandate in perioada 23 – 28 iulie

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la graul de toamna si fructele de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi si vita de vie, respectiv combaterea bolilor si daunatorilor, ferilizari, erbicidari, prasile manuale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE