Prognoza agrometeorologica 6 – 12 mai: ploi si conditii de producere a grindinei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In intervalul 6 – 12 mai va predomina o vreme normala sub aspect termic, la nivelul intregului teritoriu agricol al tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 9…17°C, valori apropiate de normele climatologice, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 13…22°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului va oscila intre 2…13°C, in aproape toate regiunile agricole.

Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm va oscila intre 10…18°C indeosebi in zonele de campie, valori favorabile desfasurarii proceselor de germinare-rasarire-infrunzire la culturile de primavara semanate in epoca optima.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara. Izolat, in primele zile vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 6 – 12 mai

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa accesibila plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Pe suprafete extinse din Moldova si Crisana, centrul si sud-estul Dobrogei, izolat in estul, sud-vestul Transilvaniei si nordvestul Banatului, se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata si puternica.

In cultura de porumb, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-20 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in nordul, nord-vestul si estul Moldovei, centrul si sud-estul Dobrogei, nord-vestul Banatului

Starea de vegetatie a culturilor in perioada 6 – 12 mai

Pe fondul regimului hidrotermic din aer si sol favorabil, ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si speciilor pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, in cea mai mare parte a regiunilor agricole ale tarii.

La culturile de orz si grau de toamna semanate in epoca optima va fi posibila definitivarea fazei de alungire a paiului (80-100%), continuandu-se totodata fazele de „burduf” si inspicare (10-100%), precum si inceputul infloririi (10-20%). In semanaturile tardive va predomina alungirea paiului (50-100%). Plantele vor prezenta in continuare o uniformitate si vigurozitate medie si slaba, indeosebi pe terenurile cu deficite ridicate de apa in sol.

Rapita va parcurge dezvoltarea aparatului vegetativ si inflorirea (50-100%), cele mai avansate fiind culturile aflate in fazele de formare a silicvelor si a boabelor in silicve (10-100%).

Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui se va definitiva faza de germinare (100%), plantele aflandu-se la rasarire si dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%), precum si infrunzirea (3-6 frunze).

La porumb se vor continua fazele de germinare (80-100%), rasarire (60-100%), formarea frunzei a treia (10-100%) si inceputul infrunzirii (4-7 frunze), cu o stare de vegetatie a plantelor in general buna si medie.

In principalele bazine de cultura, sfecla de zahar va parcurge rasarirea (50-100%) si dezvoltarea primei perechi de frunze, iar la cartof se vor inregistra incoltirea (50-100%) si rasarirea (20-100%), precum si formarea/cresterea lastarilor la soiurile timpurii.

Speciile de samburoase isi vor continua cresterea fructelor/frunzelor/lastarilor, iar semintoasele, legarea si cresterea rodului, precum si infrunzirea.

In toate podgoriile, la vita de vie se vor semnala cresterea frunzelor si lastarilor, precum si formarea inflorescentelor.

Lucrarile agricole specifice (tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, prasile, etc.) vor fi intrerupte temporar in zilele cu precipitatii.

Lucrari agricole recomandate in perioada 6 – 12 mai

  • Definitivarea semanatului/plantatului la culturile prasitoare (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar, cartof, soia);
  • Efectuarea lucrarilor de combatere a bolilor, buruienilor si daunatorilor la speciile de toamna;
  • Aplicarea de tratamente fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole;
  • Continuarea aplicarii ingrasamintelor minerale complexe in culturile de primavara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE