Ce ii sfatuieste Dimitrie Musca pe fermierii care vor sa-si vanda productia de cereale cu un pret mare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Anul acesta, fermierii sunt extrem de rezervati cu privire la castigurile pe care le vor avea in urma culturilor de cereale, in special a graului, in contextul in care pretul a scazut pe bursele externe cu circa 30%. Pe langa aceasta conjunctura mai putin fericita, agricultorii romani sunt fortati sa faca rost de lichiditati cat mai repede cu putina, avand in vedere ca subventiile APIA sunt platite extrem de greu.

Recunoscut in tara cat si peste hotare drept seful celui mai profitabil CAP din Romania, Dimitrie Musca le recomanda fermierilor sa isi pastreze productia de cereale in stoc, pentru a o vinde mai tarziu la preturi mai avantajoase.

„Am observat ca se creeaza asa o angoasa generala cu privire la pretul graului. Pentru fermieri, normal, in aceste zile este dificil, mai ales ca nu au primit subventiile de la APIA. Le e foarte greu sa mai ramana si cu graul pe stoc, insa intodeauna s-a dovedit ca graul pe stoc este cel castigator. Amintiti-va de pretul graului din toamna lui 2015. In decembrie eu am reusit sa-l vand cu 725 lei pe tona. Pretul graului este in prezent de 740 de lei pe bursa franceza. Ar trebui si noi sa facem un boicot si sa ne unim toti, pentru a da graul doar cu pretul bursei franceze. Bineinteles, scadem sa spunem costul transportului de la Arad la Constanta, dar nu se poate ca fermierul sa ia mai nimic si traderul de 10 ori”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dimitrie Musca.

Intrebat ce parere are despre stocurile mari de grau din strainatate, Dimitrie Musca spune ca fermierii romani nu ar trebui sa se ingrijoreze de acest lucru.

„Toata lumea spune ca vor fi preturile mici, pentru ca exista un mare excedent de grau, la nivel mondial. Unde este acest grau? 122 de milioane de tone sunt in China. Nimeni nu o sa-l ridice de acolo si nu o sa-l arunce pe alte piete din lume. Va ramane acolo. De asemenea, o alta cantitate mare este si in India, de asemenea, intr-o tara cu o populatie foarte mare. Ceea ce arata ca nu trebuie sa ne speriem”, ne-a mai spus fermierul.

In opinia lui Dimitrie Musca, pretul graului va scadea in perioada imediat urmatoare recoltatului. „Pretul la grau va scadea in perioada recoltatului, insa eu nu iau in considerare acest lucru. Am timp 1 an de zile sa-l vand. Niciodata nu se vinde graul la recoltare. Daca isi permit cheltuielile cu depozitarea, aceasta este solutia”, a mai precizat Dimitrie Musca.

In prezent, Dimitrie Musca are cultivate circa 4.300 de hectare cu grau, 2.400 de hectare cu porumb, 600 de hectare de rapita si 140 de hectare de lucerna.

Seful celui mai profitabil CAP din Romania se poate mandri in prezent cu 7.500 de hectare de pamant cultivat, circa 35.000 de capete de porci, precum si cu 1.500 de vaci. De asemenea, produsele sale se vand anual in peste 35 de magazine.

Societatea agricola pe care Dimitrie Musca o conduce a ajuns astazi sa aiba o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro si un profit anual de circa 5 milioane de euro, acesta fiind reinvestit pentru modernizare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE