Ce culturi vor insamanta in aceasta primavara Laurentiu Baciu, Dimitrie Musca si Gheorghe Lamureanu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Trei dintre cei mai mari fermieri din Romania, Laurentiu Baciu, Dimitrie Musca si Gheorghe Lamureanu, mizeaza in campania de insamantare din aceasta primavara pe culturile de porumb si floarea-soarelui. Desi vestul si sudul tarii au parte de o vreme favorabila pentru a demara pregatirile de insamantare, nu aceeasi situatie regasim in Moldova, acolo unde fermierul Laurentiu Baciu se arata extrem de dezamagit de lipsa precipitatiilor din zona.

„In primavara mergem, ca si in ceilalti ani, pe culturile noastre traditionale, si aici ma refer mai ales la porumb si floarea-soarelui. De asemenea, vom avea o suprafata insamantata si cu soia. Acestea sunt planurile, dar nu stiu daca o sa mai semanam avand in vedere ca nu ploua in zona noastra. Cheltuim banii degeaba. Singurul fenomen de care avem parte e vantul, care bate de o saptamana foarte puternic. Nici cei de la ANM nu ne dau prea multe sanse in ceea ce priveste precipitatiile. E un an agricol care a inceput prost”, ne-a declarat fermierul Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

In vestul tarii insa, situatia se prezinta total diferit. Dimitrie Musca, seful celui mai profitabil CAP din Romania, afirma ca este pregatit sa demareze campania de insamantare din primavara, in special pentru cultura porumbului, care va ocupa o suprafata de circa 2.400 de hectare.

„Eu am multa suprafata cu cereale paioase, am circa 4.300 de hectare cu grau. Acesta este in prezent de o frumusete extraordinara, cu o densitate bine conturata. La ora actuala avem parcele unde graul a ajuns la 30 cm. De asemenea, am rapita pe 600 de hectare, care este iar o cultura frumoasa, o monitorizam non-stop, sa nu apara probleme. Mai seman lucerna 140 de hectare pentru zootehnie. A patra cultura va fi porumbul, pe 2.400 de hectare. Avem samanta in stoc, ingrasaminte, pesticide, erbicide, tot ce avem nevoie pentru campania aceasta”, a declarat, pentru StiriAgricole, Dimitrie Musca.

In ceea ce priveste soia, Dimitrie Musca spune ca a renuntat sa mai cultive aceasta cultura, pe de-o parte, din cauza productiilor nesatisfacatoare de anul trecut, dar si deoarece a semanat rapita.

„Anul trecut a fost unul secetos, am avut 400 de hectare de soia, cu o productie de 2.700 kg de soia la hectar. Nu am fost prea multumit. In anul acesta daca am semanat rapita, nu mai seman soia si nici floarea soarelui. Merg pe celelalte culturi pentru ca am zootehnie multa, am nevoie de porumb mult. Avem 35.000 de capete de porci in 2 complexe, spre toamna cred ca vom popula si al treilea complex. am mai facut si o ferma de vaci, avem 1.600 de capete. Nu mai cultiv soia, desi am nevoie, cumpar srot de soia, insa am semanat mai mult grau in toamna decat era normal”, ne-a mai spus Dimitrie Musca.

In zona Agigei, fermierul Gheorghe Lamureanu spune ca a terminat deja de insamantat culturile de coriandru, mazare furajera si lucerna, pregatindu-se in prezent pentru insamantarea culturilor de floarea-soarelui, porumb si soia.

„Avem circa 50 de hectare cultivate cu coriandru, alte 50 cu mazare si 40 cu lucerna. Putin mai tarziu vom semana floarea soarelui pe o suprafata de 150 de hectare, porumbul pe 100 ha si soia pe 75 ha. Culturile de toamna arata bine, am avut parte de un timp bland, doar 2 saptamani de ger. graul, orzul si rapita sunt mici momentan, dar vedem ce ne rezerva perioada imediat urmatoare”, ne-a declarat Gheorghe Lamureanu.

Fermierul constanean Gheorghe Lamureanu lucreaza mai bine de 1.400 de hectare de teren agricol la Agigea, cultivand grau, orz, mustar, coriandru, mazare furajera, floarea-soarelui si porumb.

Suprafata agricola insamantata in primavara anului 2015 s-a ridicat la 4,6 milioane hectare, mai mult de jumatate, respectiv 2,61 milioane hectare, fiind ocupate cu porumb, iar 1,06 milioane hectare cu floarea-soarelui, potrivit datelor MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE