In ultimii ani, costurile mari pe care le presupune productia de legume in spatii protejate i-au fortat pe agricultori sa diminueze masiv suprafetele cultivate in acest mod. Pentru a veni in sprijinul fermierilor, noul PNDR ofera inca de anul trecut subventii importante pentru cei care produc legume in sere si solarii, valoarea sprijinului cuplat ajungand si la 6.200 de euro/hectar. Doar ca legumicultorii nu sunt interesati prea mult de aceste sume, preferand in continuare sa se descurce asa cum pot, intampinand dificultati atat in producerea legumelor, precum si in comercializarea lor.

Semnalul de alarma este tras in aceasta privinta de catre Aurel Tanase, director general al Organizatiei Interprofesionale Nationale PROD COM Legume Fructe din Romania.

„Micul producator nu vrea sa profite de acest sprijin cuplat si alege in schimb sa vanda haotic, uneori fara factura. Spun asta deoarece pentru a incasa sprijinul cuplat producatorul trebuie sa faca dovada ca si-a vandut marfa cu documente. O parte a acestei probleme o constituie si faptul ca producatorul nu e asociat. In cadrul unei cooperative de exemplu ar avea posibilitatea sa negocieze altfel cu un supermarket, sa aiba preturi mult mai bune la produsele lor. Nu va mai spun ca odata cu asocierea te poti gandi si la export. Ni se solicita de exemplu 15.000 de tone de castraveti tip cornison pentru industria de conserve, tot de felul de produse pe care suntem in stare sa le facem, dar din pacate nu le facem”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Aurel Tanase.

Director general al Organizatiei Interprofesionale Nationale PROD COM Legume Fructe ofera si un exemplu practic, pentru a intelege cum fabricile romanesti duc lipsa de materie prima.

„Sa luam de exemplu productia de pasta de tomate. Am solicitat fonduri pentru 2.000 de hectare asta inseamnand 2,8 mil de euro. In Romania, productia de materii prime rosii pentru industrializare a scazut foarte mult. Am pornit in 2009 cu 502 hectare, am reusit in 2011 sa ajungem la 1.200 de hectare, nu s-a mai dat sprijinul cuplat 2 ani, a scazut din nou la 400 de hecatre. Anul trecut sprijinul cuplat pentru tomatele destinate procesarii a fost de 1.400 de euro pe hectar. Producatorul nu era obligat decat sa predea unei fabrici 30 de tone la hectarul cultivat. Ne-am angajat sa avem circa 2.000 de hectare, insa am realizat doar 412 hectare. Peste 98,5% din pasta de tomate folosita in Romania e importata. Se fabrica doar in 2-3 locuri in tara unde au fabricile au instalatii de decojire-taiere. Ca sa nu arunce sucul il concentreaza”, explica director general al Organizatiei Interprofesionale Nationale PROD COM Legume Fructe.

Totodata, Aurel Tanase atrage atentia ca fabricile romanesti au asigurata materia prima intr-un procent de 30%.

„Consumatorul roman vrea nemijlocit marfa romaneasca. O prefera pentru gustul ei si are pur si simplu incredere in legumele de la noi. Pasta de tomate care vine de exemplu din China are de cele mai multe ori probleme, se gasesc coloranti sau diverse adaousuri. Este pacat pentru ca s-au investiti milioane de euro in fabricile romanesti, insa acestea nu au asigurate materiile prime decat intr-un procent de 30%. Alearga de nebuni pentru materia prima prin Bulgaria, Macedonai, Serbia”, a mai spus Aurel Tanase.

Din acest an, sprijinul cuplat pentru legume in sere este de 6.210 euro pe hectar, in timp ce culturile de legume in solarii beneficiaza de un sprijin cuplat in valoare de 3.010 euro pe hectar, potrivit MADR.

Sprijinul cuplat este o plata directa care se acorda fermierilor pentru unele sectoare, culturi si specii de animale afectate de anumite dificultati si care sunt considerate importante pentru Romania, din motive economice, sociale si de mediu.

Share on Facebook