Dacian Ciolos, despre subventii: In anii viitori, toate platile se vor face la timp

Facebook
Twitter

Premierul Romaniei, Dacian Ciolos, a afirmat recent ca fermierii romani nu se vor mai confrunta in anii viitori cu intarzieri privind plata subventiilor.

„Guvernul precedent a decis ca, la platile directe, sa faca si plati anticipate. Pentru asta e nevoie ca in softul care centralizeaza cererile de plata si platile efectuate sa fie introdus un modul suplimentar, dedicat platilor anticipate. O parte din plati s-au facut chiar si asa, dar numai pentru sectorul vegetal. Pentru animale nu s-a putut da inca nimic. Din pacate, informaticienii au inceput foarte târziu lucrul. In prezent se lucreaza la definitivarea softului, in paralel cu pregatirea documentatiei pentru platile anticipate, care sunt o premiera. In anii viitori, toate platile se vor face la timp”, a declarat Dacian Ciolos, potrivit Radio Romania Cluj.

Chiar daca nu a oferit un termen cu privire la plata subventiilor aferente anului de cerere 2015, premierul Romaniei a precizat termenul legal in care se pot vira banii fermierilor, mentionand totodata si avansul platit agricultorilor anul trecut.

„Sigur ca avem de facut plati pentru 2015 in valoare de 1,3 miliarde euro, dar este mult spus ca avem restante, pentru ca platile normale incep la 1 decembrie si se termina la 30 iunie. Dupa cum stiti, am platit avansuri intre 16 octombrie si 30 noiembrie in valoare de 255 de milioane euro”, a mai spus Dacian Ciolos, pentru sursa citata.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat in luna februarie ca plata subventiilor catre fermieri va incepe in acest an la data de 8 aprilie, aratandu-si totodata speranta ca acest termen sa fie devansat cu cateva zile.

Din 1 martie, fermierii pot depune la centrele teritoriale APIA cererile unice de plata pe suprafata pentru anul 2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE