Anul agricol din perspectiva celui mai mare integrator din Romania: Dimitrie Musca

Facebook
Twitter

Dimitrie Musca, recunoscut in tara cat si peste hotare drept seful celui mai profitabil CAP din Romania, spune ca anul acesta fermierii ar trebui sa mizeze pe culturile de grau, porumb, precum si de soia, daca doresc sa isi asigure o profitabilitate ridicata.

„Mizez pe culturile de grau, porumb si soia, precum si pe lucerna. Am circa 180 de hectare de lucerna pentru ca, vrand nevrand, la nivelul zootehniei mele, am nevoie de ea. Anul trecut nu am reusit sa facem asa cum ne doream rapita, prin urmare anul acesta am venit in contrapartida cu soia”, a declarat, pentru stiriagricole.ro, Dimitrie Musca.

Seful celui mai profitabil CAP din Romania se poate mandri in prezent cu 7.500 de hectare de pamant cultivat, circa 35.000 de capete de porci, precum si cu 1.500 de vaci. De asemenea, produsele sale se vand anual in peste 35 de magazine.

Din punct de vedere al tehnologiilor pe care fermierii romani ar trebui sa recurga in viitorul apropiat, pentru a-si dezvolta afacerile, Dimitrie Musca mizeaza pe organismele modificate genetic, un subiect care starneste de altfel multe polemici.

„La nivel de experti ai UE tot mai des se aduce in discutie faptul ca pamantul nu va mai fi suficient pentru toti locuitorii planetei pana in 2050. Singura solutie se pare ca ar fi organismele modificate genetic. Acum, fireste, aici este o batalie cat incape. Totusi, ceea ce vreau sa mentionez este ca din 1996 pana astazi, sunt asadar 20 de ani, nicio boala si nicio maladie nu s-a putut descoperi cu privire la culturile de soia modificate genetic, cum ca acestea ar putea produce o anomalie la om. In schimb, avem multe state din America de Sud, Brazilia, Argentina, care cultiva aceste organisme modificate genetic. Romania in schimb nu are voie sa produca soia modificata genetic si nici UE. Dar sa ne intelegem un lucru. In toata Europa se importa, din tarile pe care le-am amintit, 35 de milioane de tone de soia modificat genetic, folosite in hrana animalelor, care inevitabil ajung si la om. Deci e voie sa-l mancam, dar nu avem voie sa-l producem”, conchide Dimitrie Musca.

Societatea agricola pe care Dimitrie Musca o conduce a ajuns astazi sa aiba o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro si un profit anual de circa 5 milioane de euro, acesta fiind reinvestit pentru modernizare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE