Nereguli in accesarea fondurilor europene nerambursabile. Vezi programele care au generat cele mai mari corectii financiare

Facebook
Twitter

Institutul pentru Politici Publice noteaza intr-un studiu ca peste 230 de milioane de euro din banii cheltuiti in ultimii cinci ani, in cadrul unor proiecte europene, au fost returnati in visteria Uniunii Europene ca urmare a unor corectii financiare, informeaza Mediafax.

Astfel, in perioada 2011 – 2014, suma totala a corectiilor financiare aplicate in proiectele cu finantare din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER), Fondul Social European (FSE) si Fondul de Coeziune este de 1.039.310.000 de lei, adică circa 230 de milioane de euro.

Studiul realizat de IPP mentioneaza de asemenea ca numarul total de contracte de finantare a fost de 17.034, in timp ce numarul total de note de constatare a corectiilor emise in proiectele cu finantare din fonduri structurale ajunge la 2.977.

Programele care au generat cele mai multe corectii financiare:

  • Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu – 76%
  • Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA) – 49%
  • Programul Operaţional Regional (POR) – 29%
  • Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) – 16%
  • Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) – 5%
  • Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) – 2 %

Cele mai multe cazuri de suspiciune la frauda s-au inregistrat in cazul proiectelor POS Mediu – 9% şi PODCA – 9%, urmate de POSDRU – 5%, POR – 2%, POSCCE – 2% şi POAT – 1%. De asemenea, cele mai multe sesizari realizate catre organele de cercetare penala au fost facute pentru proiectele POSDRU – 65%, POR – 37%, POS Mediu – 34% şi PODCA – 33%.

Premierul: Exista o „problema uriasa” cu plangerile asupra finantarilor europene

Totodata, premierul Romaniei a declarat recent pentru jurnalistii americani de la AP ca Uniunea Europeana a decis sa suspende fonduri de un miliard de euro, destinate unor proiecte din Romania, pe fondul unor suspiciuni de coruptie.

Seful Guvernului a spus pentru jurnalistii straini ca in Romania exista o „problema uriasa” in ceea ce priveste plangerile asupra finantarilor europene, explicand ca acestea sunt investigate de Oficiul european pentru combaterea fraudelor (OLAF).

„In cazul in care apar suspiciuni privind vreun caz, acesta este blocat si nu mai putem solicita bani din partea Uniunii Europene”, a declarat Victor Ponta pentru AP.

Potrivit premierului, daca nu se va lua o decizie privind aceste cazuri pana la finele anului 2015, proiectele vor fi finantate din bugetul de stat.

Rata de absorbtie a fondurilor europene, mai buna in aprilie

Totusi, o veste ceva mai buna vine din partea Ministerului Fondurilor Europene, care a anuntat recent ca rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a crescut cu 1,1% in aprilie fata de luna martie, mai exact de la 53,12% la 54,22%.

Majoritatea fondurilor au fost atrase prin intermediul Programului Operational Mediu, unde rata de absorbtie a crescut luna trecută cu 2,75%, de la 42,28% la 45,03%.

Alte trei programe insa nu au reusit sa atraga niciun euro luna trecuta: Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PO DCA), şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (PO AT).

Din punct de vedere al platilor intermediare de la Comisia Europeana, nivelul acestora a crescut cu 0,96%, de la 48,91% (9,321 miliarde de euro) în martie la 49,87% (9,504 miliarde de euro) la sfârşitul lunii aprilie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE