Cum iti poti dezvolta ferma: 6 tipuri de credite destinate agricultorilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O buna parte din agricultorii romani obtin productii reduse la recolte in principal din cauza dotarilor tehnologice slabe din fermele pe care le administreaza. Pentru a deveni mult mai competitivi, fermierii au in prezent posibilitatea sa acceseze credite bancare special proiectate pentru nevoile lor. De exemplu, un agricultor poate obtine un pachet de creditare avantajos pentru achitionarea de teren agricol sau un alt credit cu dobanda avantajoasa pentru cumpararea de utilaje si echipamente agricole.

Va prezentam in cadrul acestui articol tipurile de credite bancare pe care fermieri le pot accesa pentru a-si dezvolta exploatatia.

1. Creditul multianual

Fermierii care au nevoie de capital de lucru au posibilitatea sa acceseze un credit multianual, principala caracteristica a acestuia, asa cum ne arata si denumirea lui, fiind ca se reinnoieste anual, fara o noua analiza si o noua instituire de garantii, ceea ce determina reducerea costurilor anuale de finantare a fermierilor, precum si acoperirea mai multor cicluri de productie.

De exemplu, agricultorii pot accesa un asemenea credit atunci cand au nevoie de capital de lucru pentru: plata furnizorilor pentru activitatea curenta in ferme cu culturi vegetale sau zootehnice, cheltuieli generate de infiintare\intretinere culturi, achizitia de animale destinate popularii fermelor, achizitia de furaje, achizitia de piese de schimb pentru utilaje si echipamente sau pentru salarii ori alte cheltuieli curente.

Unele banci ofera de asemenea posibilitatea ca acest credit multianual sa fie utilizat inclusiv pentru preluarea soldului creditelor pentru capital de lucru, contractate de la alte banci. Un exemplu de astfel de banca este cea de aici.

2. Creditul pentru infiintarea si intretinerea culturii

Un alt tip de credit folosit frecvent de catre fermieri este cel de dezvoltare a unei plantatii, care poate finanta pana la 75% din cheltuielile de infiintare/intretinere a unei culturi vegetale.

Pentru a accesa un astfel de credit este important sa va informati inainte cu privire la conditiile de eligibilitate. De exemplu, creditele se pot acorda daca ferma functioneaza de cel putin 24 de luni, iar administratorul are experienta in domeniul agricol sau macar personal calificat. O alta conditie de eligibilitate o poate constitui si suprafata agricola exploatata. Totodata, unele institutii bancare va pot cere dovezi ca firma detine/prezinta adeverinta APIA din care sa rezulte suprafata pe care o are in folosinta sau pentru care beneficiaza de subventii.

In general, pentru acest credit, termenul de acordare este de 12 luni, corelat cu tipul culturii finantate.

3. Credit pentru achizitia de teren agricol

In cazul in care agricultorul are in vedere achizitionarea de teren agricol, acesta poate accesa scheme de finantare specifice. In general, valoarea creditului pentru cumpararea de teren nu poate depasi 85% din valoarea investitiei. Achizitia terenurilor se poate face in transe, pe masura negocierii cu proprietarii vanzatori. Totodata, durata maxima a creditul este in general de pana la 10 ani.

Si la acest tip de credit una dintre cele mai frecvente conditii de eligibilitate este suprafata de teren agricol detinuta deja de fermier.

Creditul este destinat persoanelor juridice care activeaza in domeniul agricol de cel putin 24 de luni, care exploateaza o suprafata de minim 100 ha si care doresc sa isi consolideze suprafetele cultivate prin achizitia unor suprafete deja arendate si/sau sa isi creasca suprafetele cultivate prin achizitia unor terenuri adiacente celor aflate deja in exploatare.

Valoarea creditului va fi corelata cu valoarea proiectului de investitii, gradul maxim de finantare fiind de 80-85% din valoarea proiectului. Terenul achizitionat poate constitui garantie pentru creditul contractat, in masura in care este intabulat. Pot fi luate in garantie si alte imobile sau utilaje.

4. Credit pentru spatii de depozitare si productie agricola

Pentru fermierii care au in plan dezvoltarea unui spatiu de productie sau depozitare, bancile pot oferi de asemenea pachete special proiectate pentru aceste nevoi.

Aceste credite se ofera in general pe o perioada de 7 ani in cazul lucrarilor de modernizare sau extindere si pe o perioada mai mare, de pana la 10 ani, pentru proiectele care includ construirea de la zero.

Creditul este destinat in general pentru construirea sau achizitia de magazii si spatii de depozitare, depozite frigorifice, silozuri, sere, grajduri si adaposturi pentru animale, precum si pentru modernizarea sau extinderea acestora.

Si aici, fermierii au de trecut o serie de criterii de eligibilitate: sa activeze in domeniul agricol de cel putin 24 de luni, sa aiba o suprafata de minim 100 ha, respectiv pentru fermele de animale: 50 de vaci pentru lapte, 1.000 porci/serie, peste 50.000 capete pasari de carne/serie sau 30.000 capete pasari pentru oua.

5. Creditul pentru achizitia de utilaje si echipamente agricole

Poate cel mai frecvent tip de credit folosit este cel dedicat achizitiei de utilaje si echipamente agricole. In acest caz, durata creditului este in general de pana la 7 ani. Se poate opta pentru un grafic de rambursare cu minim doua scadente, corelate cu perioada de recoltare/valorificare a productiilor. Bunul achizitionat poate constitui garantia creditului, daca acesta este nou, iar valoarea finantarii este de pana la 85% din valoarea inscrisa pe factura bunurilor cumparate.

Valoarea creditului va fi corelata cu valoarea proiectului de investitii, gradul maxim de finantare fiind de 80-85% din valoarea proiectului. Creditul se poate garanta cu bunul achizitionat sau/si cu alte garantii imobile, gajuri.

6 Credite APIA

Fermierii pot obtine de la banci si credite pe baza adeverintelor oferite de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). In cazul acesta, pentru persoanele fizice, valoarea creditului este de maxim 90% din subventia ramasa de incasat de la APIA, durata creditului este pana la plata subventiei de catre APIA.

Modalitate de rambursare – rambursarea creditului (principal si dobanda) se va face integral in momentul incasarii sumelor cuvenite de la APIA.

In ceea ce priveste persoanele juridice, valoarea minima a creditului este de 4.000 lei. Pentru a obtine acest tip de credit este important ca firma ta sa nu inregistreze restante mai mari de 15 zile la creditele existente, in ultimele 6 luni, sa nu aiba popriri active sau suspendate pe cont, sa nu fie in interdictie de a emite cecuri bancare si sa nu figureaze in Buletinul Procedurilor de Insolventa.

De asemenea, fermierii mai pot opta pentru numeroase alte tipuri de credite, unele realizate special pentru anumite sectoare. De exemplu, unele institutii bancare ofera credite pentru finantarea fermelor de vaci de lapte, ajutandu-i astfel pe crescatori sa isi acizitioneze furaje sau sa isi modernizeze exploatatia agricola.

Toate tipurile de credite agricole prezentate mai sus dar si conditiile integrale de eligibilitate le puteti gasi aici.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE