MADR: conditii de creditare avantajoase pentru fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii elaboreaza in prezent actele normative pentru infiintarea unui credit de dezvoltare prin intermediul caruia fermierii se vor putea imprumuta la dobanzi preferentiale pentru dezvoltarea exploatatiilor.

„Valoarea creditului pe beneficiar va fi de pana la 3 milioane euro. Dobanda va fi de maxim 2% peste ROBOR, iar comisionul de garantie diminuat de la 3,8% la 2%”, a anuntat Petre Daea, ministrul Agriculturii, in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit sefului MADR, vor fi dezvoltate trei linii de finantare pentru agricultori.

Primul pachet va fi dedicat creditelor pentru achizitia de terenuri agricole pana la atingerea unei suprafete de 250 ha in proprietate. Procentul de garantare este de maxim 80 % din valoare creditului, diferenta de 20 % din valoarea creditului si dobanda aferenta se acopera cu terenul achizitionat din credit.

Cea de-a doua linie de finantare va viza asigurarea capitalului de lucru necesar fermierilor si procesatorilor de produse agricole. Procentul de garantare este de 80% din valoarea creditului. Diferenta de 20% din valoarea creditului si dobanda (aferenta perioadei de creditare) se asigura de catre imprumutati cu garantii proprii/terti garanti (culturi, stocuri, efective de animale, ferme, utilaje, etc. )

Al treilea tip va fi o linie de finantare pentru realizarea de investitii in sectorul agricol. Procentul de garantare este de maxim 80% din valoarea creditului pentru beneficiarii din sistemul agricol si piscicultura.

Ministrul a mai precizat ca in prezent se afla in procedura de analiza si elaborare: Hotararea Guvernului cu normele de aplicare, Hotararea Guvernului pentru diminuarea comisionului de garantare de la 3,8% la 2%, precum si conventiile ce se vor incheia intre institutiile de finantare si Fondul de garantare.

Un exemplu asemanator functioneaza deja in Estonia, acolo unde incepand din acest an s-a lansat primul fond de creditare, care beneficiaza de finantare din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADER).

Necesitatea unui astfel de fond de creditare, cu dobanzi mult mai avantajoase, a fost remarcata cel mai bine in ultimii ani. Numai in doua trimestre, fermierii romani au fost nevoiti sa rezilieze, din cauza lipsei cofinantarii, proiecte europene in valoare de peste 800 de milioane de euro, din PNDR 2007-2013.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE