Expert imobiliar: Anual se defriseaza zeci de mii de hectare, cele mai mari suprafete despadurite fiind in arii protejate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Terenurile agricole si padurile Romaniei sunt privite ca niste pietre pretioase neslefuite, de catre marii investitori straini. Dar agentii specializati exclusiv pe operatiuni cu terenuri forestiere si agricole sunt greu de gasit, desi reprezinta un domeniu cautat de oamenii de afaceri cu viziune.

Despre detaliile din aceasta nisa am stat de vorba cu Stefan Nita, manager S38, agentie imobiliara specializata in terenuri agricole, intravilane si forestiere.

StiriAgricole.ro: Cand ati luat contact, pentru prima oara, cu piata imobiliara?

Stefan Nita: S-au facut deja 15 ani de cat am intrat in acest domeniu. Neavand deloc experienta, pot spune ca am fost manat de un curaj nebunesc. Investitia initiala a fost mai mica de 1.000 de dolari, bani cu care am reusit sa pun bazele unui punct de lucru in apropierea Garii de Nord. Primii angajati au fost patru agenti imobiliari (tot fara experienta in domeniu) si un jurist. Dupa 11 luni, am inteles ca nu exista noroc, in imobiliare – exista doar munca, investitii si putere de adaptare in segmentul de piata in care activezi.

StiriAgricole.ro: Cum era piata imobiliara, atunci cand ati intrat in bransa?

Stefan Nita: La vremea respectiva, conditiile erau mult diferite fata de ce vedem astazi. Bazele de date erau scrise cu pixul pe caiete, mergeam cu biletele sa dam anunturi la ziarele de publicitate, nu foloseam internet, iar telefoanele mobile nu erau atat de raspandite ca astazi. Telefonia fixa era principala metoda de comunicare, aveam o secretara care programa clientii in caiet. Mi-aduc aminte ca, la un moment dat, aveam 18 posturi telefonice, pentru a evita aglomeratia de la telefon. In anul 2002, am luat primele computere si ne-am pus la punct o baza de date accesibila in retea, iar in 2003, am luat primele masini in leasing. Intotdeauna am avut viteza de reactie, mi-a placut, pe cat posibil, sa fiu in pas cu tehnologia. Acum, contextul ofera mult mai multe conditii pentru cei care doresc sa lucreze in imobiliare. Secretul este sa privesti aceasta meserie ca pe o cariera.

StiriAgricole.ro: De ce ati renuntat la segmentul rezidential si ati inceput sa va specializati pe operatiuni cu terenuri agricole si paduri?

Stefan Nita: Din 2010, am inceput sa lucrez pe segmentul terenurilor agricole si al padurilor, deoarece am simtit ca pot aduce valoare in aceasta nisa. Sigur, mediul este atat de frumos, incat pot spune ca imbin utilul cu placutul: multe vizionari se fac cu rucsacul in spate, trebuie sa calatoresc prin tara, prezentarile sunt mult mai interesante decat cele ale ofertelor rezidentiale. Din pacate, peste tot in lume, inclusiv la noi, dispar anual terenuri intregi de padure, din cauza incendiilor, defrisarilor masive si alunecarilor de teren. Dupa cum stim, aceste distrugeri afecteaza multe alte domenii, nu conduc numai la pierderea efectiva a unor copaci.

StiriAgricole.ro: Care sunt cele mai afectate zone de despadurire din Romania?

Stefan Nita: In trecut, padurile se intindeau pe aproape 80% din suprafata actualei tari. Importanta padurilor este ilustrata chiar si in istoria noastra, de aici si zicale precum „codrul este frate cu romanul”. In prezent, padurile au ajuns sa ocupe doar in jur de 25% din suprafata Romaniei, respectiv putin peste 6 milioane de hectare. Procentul nu este scazut doar comparativ cu cel de alta data, ci si fata de media actuala a tarilor din Uniunea Europeana (42%). Potrivit studiilor realizate la noi in tara de organizatiile internationale, se defriseaza anual zeci de mii de hectare, iar cele mai multe suprafete despadurite se afla in arii protejate. Cele mai afectate judete au ramas Suceava, Harghita, Arges, Maramures si Cluj, iar cele mai multe cazuri de taieri ilegale se inregistreaza in judetele Arges, Gorj, Prahova si Bacau.

Anul acesta, defrisarile ilegale au fost incluse in cadrul amenintarilor la securitatea nationala, potrivit unei legi in acest sens promulgata de presedintele Romaniei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE