Achim Irimescu: Pesta porcina este la granita Romaniei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat recent ca autoritatile au luat toate masurile necesare pentru a preveni intrarea in tara a pestei porcine africane, in contextul in care aceasta maladie se afla la granita Romaniei, informeaza Agerpres.

„Pesta porcina africana, din pacate, este la granita Romaniei. Se afla in Ucraina si noi am luat toate masurile, impreuna cu Ministerul de Interne, pentru a preveni intrarea in Romania, pentru ca trebuie spus — este o maladie pentru care nu exista vaccin si, in cazul in care ar patrunde intr-o anumita zona, toate animalele trebuie ucise”, a declarat ministrul Agriculturii, intr-o conferinta la Palatul Victoria.

ANSVSA reaminteste crescatorilor de porcine, faptul ca pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase.

Pentru a proteja porcii din exploatatiile de aceasta boala, ANSVSA recomanda respectarea urmatoarelor:

  • nu intrati in adaposturile unde cresteti porcii, cu incaltamintea si hainele cu care ati umblat pe strada; este recomandat chiar ca, pentru dezinfectia la intrarea in adapost, sa puneti o tavita cu paie imbibate cu o solutie slaba de soda caustica;
  • cresteti porcii doar in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porci straini de curtea dumneavoastra, cu porci mistreti sau cu alti proprietari de porci domestici;
  • nu hraniti animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gatita in familie;
  • daca exista vanatori in familie, care aduc carne de mistret, sub nicio forma nu dati porcilor apa provenita de la spalarea carnii sau resturi de carne;
  • nu scoateti scroafele sau vierii din exploatatie in scopul montei cu animale din alta exploatatie;
  • nu cumparati purcei din locuri necunoscute, fara a fi identificati (cu crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sanatate eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit;
  • nu folositi in hrana animalelor iarba culeasa de pe camp, pentru ca ea ar fi putut sa vina in contact cu porci mistreti bolnavi.

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar de libera practica concesionar sau DSVSA judeteana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE