FOTO Zeci de hectare de solarii, distruse de viscol. Productia de legume se va reduce cu un sfert, avertizeaza fermierii

Facebook
Twitter

Viscolul puternic si valul de zapada care a cazut in ultimele zile au provocat daune importante pe zeci de hectare de solarii in judetul Constanta. De asemenea, si in comuna Vidra, unul dintre cele mai importante bazine legumicole din tara, situatia nu este prea buna, fermierii temandu-se ca stratul gros de zapada, de aproape 70 cm, le va rupe folia sau chiar intreaga structura de la solarii.

„Situatia e una dificila, o parte mare din solarii sunt acoperite de un strat gros de zapada. Exista riscul sa se prabuseasca sub greutatea zapezii. Unii dintre fermieri au inceput sa dea la o parte zapada, altii asteapta sa se topeasca singura. Problema a fost ca prima zapada a fost umeda, s-a lipit de folie, apoi urmatorul val s-a depus, nu a alunecat asa cum era normal. Culturile sunt deja infiintate, dar nu stim cat o sa mai reziste, mai ales ca nu patrunde lumina”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, legumicultorul Gheorghe Cernicenco, care cultiva in comuna Vidra pe circa 2.500 mp de spatiu protejat.

Agricultorii avertizeaza deja ca productia de legume din solarii va scadea cu cel putin un sfert, avand in vedere conditiile meteorologice dificile.

„Tomatele si ardeii deja s-au semanat in paturile calde. La mine rosiile chiar au rasarit si trebuie sa asiguram foc permanent. Cu cat gerul e mai puternic, cu atat si costurile noastre de incalzire pentru solar cresc. Si productia consideram ca o sa se diminueze, in special la culturile de primavara, salata, ceapa verde, ridichi. La legume credem ca va fi o scadere a productiei cu circa 25-30%”, ne-a mai spus legumicultorul.

Zeci de hectare de solarii, distruse in judetul Constanta

Viscolul care s-a abatut in ultimele zile a distrus in totalitate numeroase solarii din judetul Constanta, reprezentantii Directiei pentru Agricultura cerand primariilor din judet o centralizare a tuturor cazurilor de acest gen.

„Directia pentru Agricultura a judetului Constanta a primit instiintari din partea legumicultorilor din zona Tariverde, care au comunicat faptul ca vantul puternic si zapada abundenta le-au distrus solariile in proportie de 100 % pe o suprafata de 18.500 mp, in proportie de 50% pe o suprafata de 1000 mp si 40% pe o suprafata de 1000 mp. Semnale asemanatoare s-au primit din zonele Mihail Kogalniceanu si Topraisar”, au declarat reprezentantii Directiei Agricole Constanta.

In ceea ce priveste cultura verde, specialistii Directiei pentru Agricultura a judetului Constanta au luat legatura cu mai multi producatori agricoli care au apreciat ca, deocamdata, nu se inregistreaza situatii deosebite la culturile de grau si orz, acestea fiind, in mare parte, protejate de un strat de zapada. Probleme ar putea interveni in zonele in care viscolul a lasat descoperite culturile. Temeri sunt in privinta culturii de rapita, mai ales in zonele in care aceasta cultura a ramas fara stratul protector de zapada. In nordul judetului sunt certitudini legate pierderile suferite la cultura de rapita.

„La vita de vie, deocamdata nu sunt date certe legate de o posibila calamitate. Probleme ar putea aparea in cazul in care temperatura ar scadea sub -20 grade Celsius cel putin 4 zile”, au mai precizat reprezentantii Directiei Agricole Constanta.

2

FOTO: Directia Agricola Constanta

Ce spune prognoza agrometeorologica

Potrivit prognozei meteorologice valabile intre 12-18 ianuarie, in prima parte a perioadei va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod obisnuit, dupa care, vremea va intra intr-un proces de incalzire, devenind normala in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -11…0°C in primele zile, abaterile termice negative fiind de 1…4°C si -8…5°C spre sfarsitul intervalului, valori apropiate de mediile multianuale. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre -8…6°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -14…3°C pe intreg teritoriul agricol, producandu-se inghet la sol.

Sub aspect pluviometric, se prognozeaza precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), predominant sub forma de ninsoare, in aproape toata tara. La inceputul intervalului, vantul va prezenta intensificari, local cu aspect de viscol, indeosebi in zonele centrale, sudice si estice. Izolat vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm in cultura graului de toamna va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura ale tarii. Izolat in centrul Dobrogei se vor mentine deficite moderate de apa in sol.

In conditiile agrometeorologice mentionate, culturile de camp si pomi-viticole se vor afla in stadiul de repaus vegetativ, in toate regiunile agricole. Pe fondul temperaturilor minime din aer scazute, la culturile de toamna semanate tardiv, precum si pe terenurile fara strat protector de zapada, sau cu strat superficial (sub 10 cm), se vor putea semnala vatamari ale aparatului foliar (ingalbenire, brunificare, degeraturi). De asemenea, pe arealele agricole cu strat consistent de zapada, procesele de iernare ale plantelor se vor desfasura in general normal.

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia (40-100%) si infratire (10-100%), iar in culturile tardive vor predomina rasarirea si aparitia frunzei a treia (10-100%). In functie de data semanatului, la cultura de rapita se va semnala predominant dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze). Speciile pomicole si viticole isi vor mentine stadiul de repaus biologic, la nivelul intregii tari. In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon vor fi intrerupte temporar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE