Oferta de seminte 2017 a Statiunii Legumicole Buzau

Facebook
Twitter

Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau a publicat recent oferta de seminte 2017 pentru culturile de tomate, ardei, vinete, precum si pentru o serie de plante aromatice ca busuiocul sau cimbrul. Asa cum deja ne-au obisnuit, cercetatorii de la SCDL Buzau imbogatesc de la un an la altul oferta de seminte si rasaduri dedicata producatorilor romani.

„La tomate de exemplu, pe langa hibridul Siriana si alte soiuri consacrate, avem si tomatele Darsirius si Ema de Buzau, un soi de tomata de tip cireasa, foarte productiv, soiuri care se preteaza atat pentru industrie, cat si pentru consum in stare proaspata. De asemenea, venim si cu soiuri noi la alte specii. De exemplu, o sa avem la vanzare un hibrid nou de vinete Rebeca, atat seminte cat si rasad. Totodata, si din cadrul plantelor nou-aclimatizate, putem oferi producatorilor si castravetele amar, soiul Rodeo, care a fost omologat si brevetat”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Costel Vinatoru, coordonator al Laboratorului de Genetica si Ameliorare din cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau.

Pretul unui kilogram de seminte din hibridul Siriana F1 este comercializat cu pretul de 20.000 lei, iar pentru cantitatea de 5 grame de seminte costul este de 100 lei. De asemenea, mai exista si un pachet de 2 grame, care este vandut de SCDL Buzau cu 45 lei. Soiul Tomate Siriana F1 este un hibrid timpuriu, omologat in 2006 de SCDL Buzau. Greutatea medie a fructului este de circa 140 g, acesta avand o forma sferica, usor turtita. Acest soi este destinat cultivarii in spatii protejate si camp deschis, pentru consum in stare proaspata si industrializare.

De asemenea, producatorii pot achizitiona in noua oferta lansata si soiul Buzau 22 cu preturi cuprinse de la 800 lei pentru o cantitate de 1 kg de seminte, cu 88 lei pentru 100 grame de seminte si cu 4,60 lei pentru 5 grame.

Cei care doresc sa cumpere castraveti au la dispozitie trei tipuri de soiuri, mai exact Slanic si Triumf F1 (solar), acesta din urma fiind comercializat cu 2.000 lei pentru un kilogram de seminte. Oferta SCDL Buzau include de asemenea si un soi de castravete amar pentru diabet (soiul Rodeo), al carui pret de comercializare incepe de la 10 lei pentru 5 grame de seminte sau cu pretul de 2.000 lei pentru un kilogram de seminte.

Totodata, Statiunea Legumicola Buzau ofera celor interesati si seminte de varza din celebrul soi De Buzau, acesta fiind comercializat cu 6 lei pentru 10 grame de seminte, 55 lei pentru 100 grame si cu 300 lei pentru 1 kg de seminte.

Ardeiul gras dispune de 3 soiuri (Galben Superior, Buzau 10, Arum) care se vand cu pretul 1300 lei pentru un kilogram de samanta. De asemenea, oferta SCDL Buzau include si 2 soiuri de vinete, vandute si ele la preturi de 200 si 300 lei pentru un kilogram de samanta.

„Preturile nu au crescut, deoarece cererea a inceput sa fie din ce in mai mare, an de an. Asta ne-a permis sa tinem preturile pe loc. Suntem bucurosi ca cererea de seminte romanesti a inceput sa creasca tot mai mult si ca oamenii au inceput sa aiba incredere si mai ales sa caute samanta direct la producator”, ne-a mai spus Dr. Ing. Costel Vinatoru.

In ceea ce priveste plantele aromatice, SCDL Buzau pune la dispozitia producatorilor seminte de busuioc si cimbru, pretul unui kilogram de seminte fiind de 500 lei.

„Vom veni si in viitor cu specii de plante nou aclimatizate. Deja avem in curs de omologare multe specii noi, cum este cazul Lophantus Anisatus. Speram ca anul acesta sa primim si certificatul de omologare. Mai sunt si alte specii care speram usor usor sa le vedem cultivate pe scara larga si apreciate de producatori si consumatori”, ne-a mai declarat Dr. Ing. Costel Vinatoru.

Statiunea Legumicola Buzau urmeaza sa puna la dispozitia celor interesati si o oferta de preturi a semintelor netratate pentru agricultura ecologica.

Pe site-ul Statiunii de Cercetare Legumicola Buzau puteti gasi oferta completa de rasaduri.

Infiintata in 1957, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau are in prezent 60 de angajati, desi pana in 1989 aici activau aproape 2.000 de cercetatori. Mai mult decat atat, statiunea de cercetare nu primeste niciun ban de la bugetul de stat, aceasta autofinantandu-se prin vanzarea legumelor, semintelor si a rasadurilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE