Belgia urmeaza sa solicite despagubiri in scandalul oualor contaminate

Facebook
Twitter

Statul belgian urmeaza sa solicite despagubiri in scandalul oualor contaminate in urma caruia au fost retrase din magazine milioane de oua de gaina in multe state europene, informeaza agentia Reuters, citata de Agerpres.

Alte tari europene care au fost afectate din cauza temerilor legate de utilizarea ilegala a unei substante toxice, denumita fipronil, in industria avicola, sunt si Olanda, Germania, Franta, Austria si Polonia.

„In cazul unei fraude comise de operatori, trebuie sa se tina cont de raspunderea lor civila pentru remedierea pagubelor provocate. Belgia este indreptatita sa solicite compensatii pentru pierderile economice, costurile suferite si orice alte pagube”, se arata intr-un comunicat al Guvernului belgian.

Politia olandeza a arestat doi suspecti in acest caz, ambii directori ai firmei Chickfriend, aflata in centrul scandalului.

Belgia a fost prima tara care in 20 iulie a notificat oficial Sistemul rapid de alerta pentru alimente si furaje (RASFF) al UE de prezenta oualor contaminate, urmata de Olanda si Germania. Informatia nu a fost facuta publica pana la 1 august.

Vineri, Comisia Europeana (CE) a anuntat ca 15 state sunt afectate de extinderea scandalului care implica oua contaminate cu substanta toxica denumita fipronil.

Ouale contaminate au fost distribuite in Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Franta, Marea Britanie, Austria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Romania, Polonia, Slovacia, Slovenia si Danemarca, precum si in doua state din afara UE, respectiv Elvetia si Hong Kong, a afirmat Daniel Rosario, purtator de cuvant al CE.

De asemenea, Comisia Europeana a informat ca intentioneaza sa convoace in 26 septembrie o reuniune ministeriala „pentru a trage invataminte relevante” din scandal, mai informeaza sursa citata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE