Ilie Van (UCPR), pozitie oficiala in scandalul oualor contaminate cu insecticid

Facebook
Twitter

Producatorii avicoli din Romania, asociati in Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania, informeaza opinia publica, ca in fermele avicole din Romania nu se foloseste FIPRONIL, insecticid cu spectru larg de actiune, ca substanta antiparazitara, potrivit unui comunicat remis redactiei StiriAgricole.ro.

Acest insecticid este interzis, prin legislatia europeana, a se folosi la animale destinate consumului uman.

Fermierii avicoli din Romania au obligatia legala de a verifica nivelul reziduurilor chimice din produsele avicole, atat prin controale oficiale cat si prin autocontroale.

In urma controalelor realizate de ANSVSA, prin laboratoarele de specialitate din subordine, nu s-a semnalat existenta reziduurilor chimice in produsele noastre.

Buletinele de analiza, ca urmare a controalelor oficiale si autocontroalelor, pentru pesticide (erbicide, insecticide, fungicide, antinematode, redonticide) eliberate de laboratoarele autorizate sunt conforme cu legislatia nationala si europeana.

Mentionam ca, fermele avicole din Romania sunt permanent supravegheate de ANSVSA, iar rezultatele sunt concretizate prin mii de buletine de analiza conforme, anual.

Asiguram opinia publica, ca produsele avicole din fermele profesionale din Romania sunt sigure pentru consumul uman.

Galbenus de ou lichid contaminat insecticid a fost descoperit la o companie alimentara din Tara Bacilor, in nordul Spaniei, fiind pentru prima data cand au fost detectate in aceasta tara oua contaminate cu substanta toxica denumita fipronil, care a provocat o criza la nivel european, transmit AFP si Xinhua.

La originea acestei crize sunt crescatorii de pasari din Olanda, care au recurs la Chickfriends, o societate specializata in eradicarea parazitilor. Aceasta societate ar fi utilizat un produs pe baza de plante, Dega 16, contaminat cu substanta activa din mai multe insecticide, fipronil, produs si de firma germana BASF. Aceasta molecula, utilizata in mod obisnuit la produsele veterinare impotriva puricilor, acarienilor si capuselor, este interzisa in tratarea animalelor destinate consumului, precum pasarile. Conform analizelor publicate, ferma olandeza Chickfriends a folosit aceasta substanta pe care a achizitionat-o de la societatea belgiana Poultry-Vision. Potrivit presei, aceasta din urma ar fi cumparat cantitati mari de fipronil din Romania, potrivit Agerpres.

In Romania, inspectorii din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Timis au sechestrat saptamana trecuta o cantitate de 1.000 de kg de galbenus de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE