O tona de galbenus de ou lichid contaminat cu un pesticid periculos (substanta chimica cu toxicitate mare folosita in agricultura pentru distrugerea daunatorilor) a fost descoperita de inspectorii sanitari intr-un depozit din Timis. Aceeasi substanta care a pus pe jar si autoritatile din Europa.
UPDATE: Comisarul european pentru siguranta alimentara a cerut organizarea unui summit cu ministrii Agriculturii si cu oficiali pentru protectia alimentara din statele membre, pentru a discuta despre criza oualor contaminate.
In cadrul actiunilor specifice de control, in dimineata zilei de 9 august, inspectorii din cadrul DSVSA Timis, au sechestrat o cantitate de 1.000 de kg de galbenus de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, actiune realizata conform alertei SRAAF, anunta ANSVSA.
Lotul respectiv a fost retinut in depozitul unitatii unde fusese distribuit, nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare. Cele 1.000 de kg vor fi neutralizate prin incinerare.
Toate structurile teritoriale judetene sunt in alerta pentru a actiona in cel mai scurt timp, in cazul in care se vor primi noi notificari privind ouale contaminate cu Fipronil.
Comisia Europeana a transmis tuturor Statelor Membre urmatoarea recomandare:
„Este necesar ca toate statele membre sa fie vigilente in ceea ce priveste produsele utilizate pentru controlul acarianului rosu in unitatile de pasari pentru a se asigura ca nu au loc tratamente cu substante neautorizate”.
Intre ANSVSA si reprezentatii asociatiilor crescatorilor de pasari din tara noastra, exista un permanent schimb de informatii privind evolutia, la nivel european, a situatiei oualor contaminate cu Fipronil.
Mentionam ca, in acest sens, ANSVSA desfasoara, deja, activitati de control, in mod randomizat, in fermele avicole din tara.
ANSVSA monitorizeaza atent aceasta situatie si va informa permanent cu privire la noi elemente aparute in contextul alertei europene legate de ouale contaminate cu Fipronil.
Fipronil este un insecticid pentru uz larg, care apartine familiei chimice fenilpirazol. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gandacii, puricii, capusele, termitele, coropisnitele, gargaritele si alte insecte. Nu este permisa utilizarea lui ca si substanta antiparazitara pentru animalele destinate consumului uman.