Mii de hectare de culturi agricole distruse de grindina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Aproximativ 5.000 de hectare de culturi agricole din Campia Ramnicului Sarat au fost distruse de grindina, a anuntat primarul localitatii Puiesti, Florin Leaua, potrivit Agerpres.

Cele mai afectate localitati au fost Puiesti, Boldu, Valcelele, Balta Alba. Culturile de pe circa 3.800 de hectare sunt distruse complet, iar pentru restul suprafetei in proportie de circa 50-80 la suta, potrivit primarului.

„In urma inventarierii zonei calamitate, a reiesit ca pe circa 3.800 de hectare culturile agricole sunt distruse complet, graul a fost culcat la pamant si scuturat in totalitate, de la porumb a mai ramas doar tulpina, iar la floarea soarelui, tulpina si o parte din capitul”, a mai declarat primarul comunei Puiesti.

Sursa citata a mai precizat ca “pe langa culturile de grau care urmau sa fie recoltate in aceasta saptamana” si cele de porumb si floarea-soarelui, au mai fost afectate si gradinile si pomii fructiferi din gospodariile satenilor.

„Doar o treime din suprafata apartinand societatilor comerciale este asigurata, restul culturilor nu au asigurare si daca nu vor fi ajutati de Guvern, taranii nu vor avea bani sa planteze la anul, fiind nevoiti sa-si vanda terenurile”, a mai spus primarul din Puiesti, potrivit sursei citate.

Potrivit meteorologilor, valul de canicula se va mentine si in aceasta saptamana. Luni temperaturile maxime se vor situa frecvent intre 33 si 36 de grade, mai ridicate – spre 37…38 de grade – in Banat, sudul Crisanei si vestul Olteniei.

Marti valorile termice diurne vor fi cuprinse intre 34 si 37 de grade, izolat mai ridicate, in jurul a 38 de grade in Banat si vestul Olteniei.

De asemenea, in restul teritoriului se vor semnala frecvent manifestari specifice instabilitatii atmosferice (furtuni, posibile caderi de grindina), mai anunta meteorologii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE