FAO: Ce productii se vor obtine pe plan mondial la grau, orez si porumb

Facebook
Twitter

Preturile la alimentele de zi cu zi au crescut in luna august, chiar daca preturile la cereale au scazut, iar perspectivele pentru productia de cereale la nivel mondial s-a imbunatatit.

Indicele FAO al preturilor alimentelor, lansat astazi, prezinta o medie de 165.6 puncte in luna august, cu 1,9 la suta fata de iulie si aproape 7 la suta fata de anul anterior. Saltul lunar a fost in mare parte determinat de preturile la branza si uleiul de palmier, in timp ce preturile pentru grau, porumb si orez au scazut.

FAO a ridicat considerabil previziunile sale pentru productia mondiala de cereale pentru 2016 la 2 566 milioane de tone, in crestere cu 22 de milioane de tone fata de prognoza din luna iulie. Rezumatul FAO asupra Cererii si Ofertei de Cereale [2], de asemenea lansat astazi, arata ca aceasta crestere a productiei se datoreaza in primul rand anticiparii unei recolte record de grau la nivel mondial in acest an si unei revizuiri majore, pozitive a culturilor de porumb din acest an in Statele Unite ale Americii.

Se asteapta ca sporirea preconizata a productiei de cereale sa creasca stocurile de grane si sa mareasca la nivel mondial raportul intre rezerve si consum pana la 25,3 la suta, un raport „chiar mai confortabil (intre cerere si oferta), decat cel estimat la inceputul sezonului”, precizeaza FAO.

Sunt asteptate recolte neobisnuit de mari

Productia globala de cereale pentru 2016 ar trebui sa fie de aproximativ 1 329 milioane tone, cu 2,1 la suta mai mare decat in 2015, generata si de o recolta mai mare de porumb in mai multe tari, in special S.U.A.

Prognoza asupra productiei de grau a fost, de asemenea, ridicata la 741 de milioane de tone, datorita revizuirilor mari in sens ascendent pentru Australia, America de Nord, India si Federatia Rusa. Rusia este gata pentru a deveni cel mai mare exportator de grau din lume in 2016/17, depasind Uniunea Europeana unde vremea umeda a afectat recoltele din acest an.

Productia de orez este, de asemenea, preconizat sa atinga un nou record in acest an, la aproape 496 000 de tone, din cauza conditiilor meteorologice favorabile in mare parte din Asia si deoarece in SUA mai multi fermieri au trecut la cultivarea orezului ca urmare a pretului sau mai atractiv.

FAO nu a modificat semnificativ previziunile pentru utilizarea mondiala de cereale in anul urmator, care este de asteptat sa creasca cu 1,6 la suta, in principal pentru porumb – si intr-o anumita masura, pentru livrarile de grau de calitate inferioara – utilizate ca hrana pentru animale. Previziunile de comert ale FAO pentru cereale in 2016/17 au fost majorate cu aproape 9 milioane de tone datorita disponibilitatilor de export abundente de grau si cereale grosier.

Tendintele preturilor reiau traiectoria ascendenta

Indicele FAO pentru preturile in pietele internationale pentru cinci grupe majore de marfuri de alimente si-a inversat tendinta de cadere din iulie si a crescut in luna august la cel mai inalt nivel din ultimele 15 luni.

Indicile FAO pentru produsele lactate a crescut cu 8,6 la suta, in cursul lunii, confirmand astfel o schimbare notabila a perceptiei pietei legate de scaderea productiei de lapte in UE precum si o restrangere a perspectivelor de export in Oceania dupa o deschidere modesta a productiei anuale de lactate in Oceania.

Indicile FAO pentru pretul uleiurilor vegetale a crescut cu 7,4 la suta, in cursul lunii, datorita cresterii preturilor la uleiul de palmier din cauza unei productii mai mici decat productia anticipata din Malaezia si a cresterii cererii de import din China, India si UE.

Indicile FAO pentru pretul la zahar, acum la cel mai inalt nivel din aproape sase ani, a crescut cu 2,5 la suta din luna iulie si este cu 75 de procente peste nivelul anului anterior. O moneda mai puternica in Brazilia, de departe cel mai mare producator mondial de trestie de zahar, a generat o mare parte din crestere deoarece a limitat livrarile catre export, producatorii preferand sa vanda pe pietele locale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE