septembrie 28, 2021

Loteria sprijinului cuplat: cum au ratat unii producatori subventii de zeci de mii de euro la hectar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In timp ce un numar foarte mic de fermieri pot spune ca au dat lovitura, primind in acest an un sprijin cuplat record, de zeci de mii de euro, exista nu putini agricultori, care, din cauza conditiilor stricte de accesare a banilor europeni, nu au reusit sa fie eligibili la acest tip de sprijin.

Un exemplu in acest sens sunt producatorii romani de cartof pentru samanta, un sector agricol care intampina de cativa ani numeroase probleme. In Campania 2015, la cartoful pentru samanta, suprafata eligibila a fost putin peste 30 de hectare, plafonul stabilit pentru sprijinul cuplat fiind de 806.400 euro. Astfel, subventia rezultata pentru cartoful de samanta, pentru anul acesta, a fost de 23.745 de euro.

Inginerul Romulus Oprea, actionarul majoritar al companiei Romion Agri & Co, nu a reusit in acest an sa primeasca deloc sprijinul cuplat solicitat la APIA, la cartoful pentru samanta, chiar daca a indeplinit conditiile de eligibilitate pentru 44 de hectare.

„Eu, personal, am avut 50 de hectare de cartof pentru samanta. Am reusit sa fac productia solicitata de APIA si sa vand cantitatea ceruta de APIA pentru 44 de hectare. Acest lucru m-a facut neeligibil. Prin urmare, daca ai 50 de hectare, iar tu indeplinesti criteriile pentru 49,9 hectare, nu mai primesti pe nici unul. Totul sau nimic”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ing. Romulus Oprea.

Producatorul de cartof precizeaza ca Agentia de Plati nu considera in prezent ca fiind eligibil si corect faptul ca un fermier isi foloseste o parte din productie pentru a-si reinfiinta viitoarele culturi.

„Aceasta cultura are o specificitate. Eu, ca fermier, fac acea cerere unica de plata la APIA cu un an inainte sa obtin acest sprijin. Nu am de unde sa stiu ce o sa se intample intre timp: ce culturi, ce suprafete imi vor fi respinse, ce accidente pot aparea intre timp. In campania 2015 au fost cerute pentru certificare circa 500 de hectare, iar pana la urma au ramas 320 de hectare din cauza acestor respingeri, independent de vointa fermierului. Problema este ca din cele 320 de hectare certificate final, fermierii si-au folosit productia de pe 160 de hectare ca si necesar propriu pentru reinfiintarea culturilor din anul urmator. Lucru pe care APIA nu l-a considerat corect si eligibil. Lor li se pare normal ca noi sa cumparam in fiecare an categorii biologice superioare din Olanda, Germania, Franta, la 4 lei/kg, sa vindem cu 1 leu si sa primim sprijin numai pentru ceea ce comercializam. In plus, au fost multe respingeri si din cauza cantitatii minime pe care trebuia sa o vindem pe hectar, de 20,2 tone, care este prea mare. Asa s-a ajuns la fabuloasa suprafata eligibila de circa 33 hectare pe tara”, ne-a explicat Ing. Romulus Oprea.

Producatorul din judetul Covasna a mai precizat ca in urma discutiilor purtate in acest an cu ministrul Agriculturii, pentru Campania 2016 conditiile de accesare vor fi schimbate astfel incat sa devina eligibili la sprijinul cuplat mai multi fermieri.

„Au fost negociate cateva reguli in favoarea noastra, astfel incat in 2016 vor beneficia de sprijinul cuplat mai multi fermieri si mai multe hectare. Nu vor mai fi aceste sume pana la urma aberante, de peste 23.000 euro/ha, si probabil va fi o suma de 1.000 -1500 de euro/ha, suma care ne-ar asigura si noua rentabilitatea. De asemenea, am cerut la APIA si recunoasterea necesarului propriu si reducerea cantitatii minime comercializate pe hectar la 15 tone. Nu va mai fi ca la poker. Scopul sprijinului cuplat este sa mentina un sector care e in dificultate. E ridicol sa ai in Romania doar 300 de hectare de cartof de samanta certificata si sa nu le sustii nici macar pe acestea”, ne-a mai spus Ing. Romulus Oprea.

Infiintarea unui hectar de cartof de samanta il costa pe un fermier intre 30.000 – 35.000 lei. Comparativ, pentru un hectar de grau, un agricultor are nevoie de circa 3.000 lei.

Societatea Romion Agri & Co are in exploatare circa 540 de hectare pe raza comunelor Zabala, Catalina si Borosneu Mare din judetul Covasna.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE