Romania si Bulgaria, randamente record la culturile de iarna

Facebook
Twitter

Culturile de iarna din Romania si Bulgaria vor avea cele mai mari randamente la hectar, in acest an, informeaza un buletin de monitorizare a culturilor din Europa, pentru luna iulie, redactat de catre Comisia Europeana. De asemenea, raportul precizeaza ca randamente mari la hectar se vor obtine si in Peninsula Iberica, precum si in Ungaria.

Desi seceta pedologica s-a instalat deja in Romania, conditiile meteorologice au fost propice pentru dezvoltare culturilor agricole de iarna. Conform prognizei CE, Romania si Bulgaria vor beneficia de productii medii la hectar care vor ajunge la niveluri record, daca ne raportam la media ultimilor cinci ani.

Potrivit prognozei CE, Romania va avea o productie medie la grau in 2016 de 3.92 tone/hectar, cu 2.6 % mai mult fata de 2015 si cu 13.8% mai mult fata de media ultimilor 5 ani.

Pentru floarea-soarelui, este prognozat un randament de 2,1 tone la hectar, o productie cu 19.6 % mai mare decat in 2015 si cu 16.4 % fata de ultimii 5 ani.

De asemenea, perspective foarte bune sunt si pentru rapita, unde expertii europeni mizeaza pe o productie medie de 2,73 de tone la hectar, cu 19,3% mai mare fata de media ultimilor cinci ani si cu 9% peste cea de anul trecut.

In ceea ce priveste orzul, este prognozata o productie medie de 3.55 tone pe hectar, pentru 2016, cu 2.7% mai mult fata de 2015 si cu 12.9 % mai mult comparativ cu media ultimilor 5 ani.

Randamente bune se vor inregistra si la cultura de porumb, anunta expertii europeni. Acestia prognozeaza ca productia medie in acest an va fi de 4,37 tone la hectar, cu 37.1% mai mult fata de 2015 si cu 15.1% mai mult fata de media ultimilor 5 ani.

Pentru triticale este asteptata o productie medie de 3.78 tone pe hectar, cu 8.7% mai mult fata de 2015 si cu 12.2% mai mult fata de media ultimilor 5 ani, conform datelor Comisiei Europene.

In celelalte state membre ale UE, recolta de cereale pentru culturile de iarna este aproape de media ultimilor cinci ani, cu exceptia Poloniei, Greciei si Ciprului unde se asteapta randamente sub medie, mai noteaza progniza Comisiei Europene. Totodata, perspective bune sunt anuntate si pentru culturile europene de porumb.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE