EXCLUSIV Botanoiu, MADR: Avem un an cu productii bune. Randamentul la hectar pentru grau a crescut cu 290 kg/ha

Facebook
Twitter

Fermierii romani vor inregistra in acest an productii bune pentru cerealele paioase si rapita. La ora actuala, graul a fost recoltat in proportie de 78% din suprafata cultivata, inregistrandu-se un randament la hectar 4,041 kg/ha, potrivit datelor MADR. In prezent, productia de grau si secara se ridica la 6.577.640 tone.

„La cultura de grau, 78%, adica 1.630 mii ha, din suprafata cultivata era recoltata, inregistrand 84%, adica 6.577 mii tone, din productia estimata pentru anul 2016. Fata de perioada corespunzatoare a anului trecut se inregistreaza un randament sporit la hectar, o crestere absoluta de aproximativ 290 kg/ha. Acest fapt ar putea conduce la o recolta de grau care sa depaseasca putin estimarile din primavara”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Daniel Botanoiu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii.

Rezultate bune se vor inregistra in acest an si la cultura de orz, unde a fost deja consemnata o productie de 1.320 mii tone, mai mare decat cea inregistrata anul trecut (1.071,9 mii tone). Potrivit oficialului MADR, crestere poate fi pusa in special pe seama cresterii randamentului la hectar 4.300kg/ha fata de 4.020 kg/ha de anul trecut.

suprafete recoltate

Sursa: Ministerul Agriculturii

In ceea ce priveste cultura de rapita, aceasta a fost recoltata pe mai mult de 95% din suprafata cultivata, fiind inregistrata pana in prezent o recolta de aproximativ 1.223,1 mii tone, mai mare decat cea din anul precedent.

„Si la aceasta cultura cresterea randamentului la hectar cu cca 300 kg fata de anul trecut este factorul calitativ de crestere a productiei. Sigur, aceste cifre vor suferi unele modificari pana la inregistrare lor oficiala dar, constituie o baza buna, solida, pentru asteptarile noastre din acest an”, ne-a mai spus Daniel Botanoiu.

Recolta de triticale inregistrata pana in prezent este de 134,147 de tone, productia la hectar obtinuta fiind de 3,811 kg la hectar.

In ceea ce priveste orzoaica de toamna, aceasta a fost recoltata de pe o suprafata de 70,259 hectar, obtinandu-se pana acum o recolta de 286,560 de tone si o productie de 4,079 kg/ha.

comparatie

Sursa: Ministerul Agriculturii

La orzoaica de primavara, suprafata recoltata este de 60.663 de hectare, cu o recolta de 164,478 tone si cu o productie 2,711 kg/ha.

Pentru ovaz, suprafata recoltata pana acum este de 28,740 de hectare, obtinandu-se o cantitate totala de 71,401 tone si o productie medie la hectar de 2,484 kg/ha.

De asemenea, si Buletinul de monitorizare a culturilor din Europa (iunie 2016), estimeaza ca Romania va avea pentru acest sezon o productivitate ridicata, mai ales datorita lunilor mai si iunie, care au fost ploioase. Chiar daca dezvoltarea culturilor a fost incetinita din cauza temperaturilor scazute din luna mai, in lunile urmatoarea acestea au reusit sa acumuleze un avans de dezvoltare de circa zece zile, mai noteaza Buletinul de monitorizare a culturilor din Europa. Nu in ultimul rand, perioada ploioasa a ajutat plantele sa acumuleze un continut mai mare de biomasa, mai precizeaza specialistii europeni.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE