Amenzi date de inspectorii ANSVSA pentru furtul de cai

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In baza obiectivelor cuprinse in „Planul comun de actiune pentru prevenirea si combaterea furturilor de ecvidee”, in perioada 04 – 08.07.2016, inspectori din cadrul ANSVSA si ai DSVSA Timis, au participat, alaturi de repezentanti ai IGPR si ANZ la efectuarea unor verificari la o unitate judetul Timis, care are ca obiect de activitate achizitia, abatorizarea in carcase si comercializarea acestora pe piata interna si externa.

In urma controlului s-a constatat ca 2 cabaline dintre cele 25 gasite in spatiul de asteptare al unitatii nu erau identificate prin microcipare, iar alt animal figura in Sistemul de Identificare si Inregistrare Ecvidee (SIIE) al ANZ ca fiind sacrificata.

Fata de neconformitatile constatate, reprezentantul legal al unitatii a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 6.000 lei si pentru unitatea respectiva fost emisa Ordonanta de suspendare a activitatii.

Pentru acceptarea in vederea sacrificarii a unei cabaline la care la data controlului s-a constatat neconcordanta intre situatia existenta si atestarile din documentele prevazute de legislatia sanitara veterinara in vigoare, precum si acceptarea in unitate a celor 2 cabaline neidentificate prin microcipare, medicul veterinar oficial al unitatii a fost sanctionat contraventional, cu amenda in valoare de 720 lei .

Din analiza registrului de intrari al unitatii s-a constatat faptul ca in perioada 01.01 – 29.06.2016, au fost receptionate de la o exploatatie comerciala de cabaline din judetul Bihor, un numar de 586 de cabaline. Având in vedere rulajul foarte mare de cabaline, s-au solicitat DSVSA Bihor date suplimentare cu privire la activitatea respectivei exploatatii de cabaline.

Verificarile documentare au aratat ca exploatatia de cabaline a avut suspendata activitatea incepând cu data de 16.09.2015, ca urmare a neconformitatilor identificate cu ocazia controlului efectuat de reprezentantii DSVSA Bihor, reluarea activitatii fiind dispusa incepând cu data de 23.06.2016, dupa remedierea deficientelor care au condus la emiterea ordonantei de suspendare a activitatii.

A reiesit faptul ca, exploatatia comerciala de cabaline din judetul Bihor a desfasurat activitatea de colectare de cabaline, cu toate ca avea activitatea suspendata.

Echipa de control care s-a deplasat la exploatatia comerciala respectiva a gasit un numar de 9 cabaline, din care numai 2 erau identificate prin microcipare.

In baza aspectelor relatate mai sus, reprezentantul legal al unitatii a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 40.000 lei. De asemenea, a fost emisa o Ordonanta privind retragerea in vederea anularii a autorizatiei sanitare veterinare pentru exploatatia comerciala de cabaline, incepând cu data de 07.07.2016.

Totodata, reprezentantii DSVSA Bihor, a informat Oficiu Registrului Comertului de pe lânga Tribunalul Bihor, Inspectoratul de Politie Judetean Bihor, Agentia pentru Protectia Mediului Bihor, Directia de Sanatate Publica Bihor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala–

Directia Generala Antifrauda Fiscala Bihor, cu privire la retragerea in vederea anularii a autorizatiei sanitare veterinare, in baza careia agentul economic isi desfasura activitatea de exploatatie comerciala de cabaline, cu punctul de lucru in localitatea Gepiu, judetul Bihor.

Pentru eliberarea de certificate sanitare veterinare de sanatate pentru circulatia ecvideelor pe teritoriul României, destinate sacrificarii, cu toate ca exploatatia comerciala de cabaline din judetul Bihor, avea activitatea suspendata, medicul veterinar de libera practica a fost sanctionat contraventional, cu amenda in valoare de 1.200 lei.

Conducerea DSVSA Bihor a informat Colegiul Medicilor Veterinari Bihor – Comisia de Deontologie si Litigii si IJP Bihor–Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice cu privire la deficientele constatate in activitatea desfasurata de medicul veterinar de libera practica, in vederea analizarii activitatii acestuia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE