Achim Irimescu: Pregatim un ajutor de 4 milioane de euro pentru apicultori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat de curand ca institutia pe care o conduce pregateste in aceasta perioada un ajutor de circa 4 milioane de euro pentru apicultori, ceea ce ar putea insemna un sprijin de aproximativ 15 lei pe stup.

„Incercam sa-i ajutam pe apicultori in acest an si in principiu vom putea acorda un ajutor financiar de 15 lei pe stup. Inca analizam, dar cred ca vom putea aloca in jur de 4 milioane de euro pentru sector. Din datele transmise de apicultori, au fost afectate in acest an de conditiile meteo nefavorabile intre 1,2 si 1,4 milioane de familii de albine”, a declarat Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, sprijinul pentru apicultori va veni dupa rectificarea bugetara, anuntata pentru finele lunii iulie, inceputul lunii august, alte domenii vizate de un posibil sprijin financiar fiind sectorul carnii de porc si cel pentru achizitia de material genetic pentru reproductia la ovine si caprine.

Saptamana trecuta, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Ioan Fetea, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, ca sprijinul financiar s-ar putea situa intre 40-50 de lei pe familia de albine.

„Noi am cerut ministerului un ajutor de aproape 15 kilograme de miere pe familia de albine, ca sa putem asigura necesarul de hrana, sa ne putem continua activitatea. Sprijinul financiar ar putea fi cuprins intre 40-50 de lei, pe familia de albine. Noi am solicitat sa se acorde acest ajutor pentru minimum 1 milion de familii de albine, dar speram sa fie acceptata solicitarea noastra adica pentru circa 1,2 milioane de familii de albine. Depinde insa si ce solicitare va fi. Va exista o suma fixa, iar apoi aceasta se va distribui celor eligibili la sprijin”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ioan Fetea, presedintele ACA.

Pentru a putea beneficia de ajutorul de minimis, apicultorii trebuie sa depuna o cerere in acest sens Directiei Agricole judetene la care sunt arondati, alaturi de dovada ca au familii de albine inregistrate in registrul agricol, precum si alaturi de factura de achizitionare a biostimulatorilor.

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, peste 60% dintre acestia fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE