Criza din agricultura loveste industria de masini agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Industria de masini agricole din Europa se va confrunta si anul acesta cu pierderi financiare, in contextul in care si anul 2015 a fost unul in care s-au inregistrat scaderi ale vanzarilor, informeaza EurActiv.com.

Conform datelor publicate de Asociatia Industriei Europeane pentru Masini Agricole (CEMA), vanzarile de masini agricole din Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda, Spania si Marea Britanie au inregistrat scaderi in prima jumatate a acestui an.

„Este de asteptat ca vanzarile sa scada in continuare, si in a doua jumatate din 2016. Estimam scaderi de pana la 9% ale vanzarilor in Germania. Cu toate acestea, sunt si cateva state, de exemplu Spania, care a inregistrat in acest an o crestere de 9% a vanzarilor”, se arata intr-un raport al CEMA.

Datele asociatiei arata de asemenea ca in prima jumatate a lui 2016, toate tipurile de masini agricole, cu exceptia pulverizatoarelor, au avut scaderi ale vanzarilor, in comparatie cu primele sase luni ale lui 2015.

Vanzarile de tractoare din toate statele europene au scazut in medie cu ,5%, in primele sase luni ale anului. Scaderea cea mai puternica a fost inregistrata la categoria de tractoare intre 50 si 250 de cai putere.

„Aceasta categorie de tractoare este in general cumparata de catre fermierii care in prezent se confrunta cu situatii financiare dificile, cauzate in mare parte de preturile mici pentru materiile prime, in special pentru lapte”, se mai noteaza in raport.

In ceea ce priveste tara noastra, Romania importa tractoare de 10 ori mai mult decat exporta. In primele zece luni din 2015, Romania a exportat tractoare de 52,6 milioane de euro, in scadere cu 6,41% fata de aceeasi perioada din 2014, conform datelor Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).

In ceea ce priveste importul de tractoare acesta a totalizat suma de 497 milioane euro, in crestere cu 17,58% comparativ cu perioada similara din 2014. Romania a inregistrat astfel un deficit pe acest segment de peste 444 de milioane de euro. Deficitul este cu 21,2% mai mare fata de ianuarie – octombrie 2014.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE