Daniel Buda, europarlamentar: problemele fermierilor romani trebuie sa fie auzite si ascultate de Comisia Europeana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Europarlamentarul Daniel Buda ia apararea fermierilor romani la Bruxelles, solicitand Comisarului European pentru Agricultura, Phil Hogan, sa se ocupe, cu maxima responsabilitate, de problemele agricultorilor din tara noastra, mai ales in ipoteza eliminarii sprijinului cuplat, care ar avea efecte dezastruoase.

Atasam integral mesajul europarlamentarului roman:

Domnule Comisar Phil Hogan, sprijinul cuplat in zootehnie nu este un moft pentru fermierii din Romania, ci este o necesitate!

Potrivit informatiilor aparute in spatiul public, dar si a celor primite de la reprezentantii asociatiilor agricole, se pare ca la nivelul Comisiei Europeane nu exista intelegere suficienta asupra nevoii de a acorda sprijinul cuplat in zootehnie, ceea ce a determinat discutii de urgenta la Bruxelles intre reprezentantii Comisiei cu reprezentantii institutiilor din Romania si din alte state membre.

Atrag atentia asupra ineficientei dar si a lipsei de transparenta in luarea deciziei de retragere a sprijinului cuplat in sectorul zootehnic. Este inacceptabil si refuzul mai mult decat nejustificat fata de fermieri de a participa la discutii. Prezenta acestora era mai mult decat benefica pentru discutii si, in mod cert, prin expertiza lor ar fi adus o consistenta in plus deciziilor luate.

Cine cunoaste cel mai bine situatia din sectorul zootehnic? Cel care se trezeste la ora 4 dimineata sa mulga vacile si este lovit zi de zi, ceas de ceas, de vicisitudinile vremii sau un functionar, chiar si de buna credinta de la Comisia Europeana?

Inclusiv Comisarul European pentru Agricultura, domnul Phil Hogan, trebuie sa inteleaga faptul ca fermierii din Romania si din Estul Europei sunt vaduviti de resursele financiare comparativ cu fermierii din Vest. Astfel, acest tratament diferentiat sub aspectul subventiilor mult mai mici decat din statele din Vest, desi actionam pe aceeasi piata, duce la adancirea decalajelor dintre fermierii din statele membre.

Acest lucru vine din istoria mai mult sau mai putin recenta, fie ca vorbim de subventiile mult mai mici pe care le au fermierii din statele provenite din Estul Europei comparativ cu cele din Vestul Europei, desi sunt actori ai aceleiasi piete, fie ca vorbim de startul diferentiat al fermierilor, din Vest.

Trebuie sa fim corecti cu noi insine, si aici ma refer la reprezentantii Comisiei Europene, care sunt obligati sa inteleaga ca nu poti compara infrastructura din domeniul agricol din Romania si celelalte state din Vest cum nu poti compara nici productivitatea animalelor din aceste state.

Nu vreau sa cred ca aceste diferentieri exista tocmai pentru ca statele din Vest sa dispuna de o piata consistenta in tarile Estul Europei.

Particularitatile geografice ne obliga odata in plus sa fim extrem de atenti cand vorbim de fermieri si de sprijinul de care acestia au nevoie. Si mai trebuie sa intelegem un lucru: acest sprijin cuplat pentru zootehnie inseamna in primul rand produse de calitate si la preturi accesibile pentru consumatori.

Problemele fermierilor romani trebuie sa fie auzite si ascultate de Comisia Europeana. Romania este stat membru al UE de peste 10 ani si, din pacate, decalajele dintre statele membre in sectorul agricol si nu numai sunt inca vizibile. Apreciez astfel ca dialogul trebuie sa reprezinte fundamentul viitoarelor solutii.

Tocmai din aceste motive, ii solicit public domnului comisar Phil Hogan sa se aplece, asa cum a facut-o intotdeauna, cu maxima responsabilitate asupra problemelor sectorului zootehnic din Romania si a efectelor dezastruoase care pot aparea in ipoteza eliminarii spijinului cuplat in zootehnie.

Delegatia romana va avea pe 16 februarie, la Bruxelles, o intalnire bilaterala cu oficialii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI). Anterior, intalnirea fusese programata pe 8 februarie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE