Dumitru Grigorean: Suntem foarte ingrijorati de amanarea negocierilor de la Bruxelles. Situatia devine dezastruoasa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Liderii crescatorilor de bovine din Romania se declara foarte ingrijorati de amanarea negocierilor de la Bruxelles privind sprijinul cuplat. Ieri, intr-un comunicat sec, Ministerul Agriculturii anunta ca Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI) a decis amanarea intalnirii cu oficialii romani. Nu a fost oferit insa vreun motiv.

„Suntem mai mult decat ingrijorati de aceasta amanare, mai ales ca nu a fost explicata in vreun fel. Deja, unii dintre reprezentantii Ministerului erau la Bruxelles, iar altii erau inca pe drum. Aceasta amanare, care a venit cu doar o zi, nu ne demonstreaza nimic bun”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR).

Ieri, 7 februarie, Ministerul Agriculturii transmitea urmatorul comunicat de presa: „La solicitarea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI) se amana intalnirea bilaterala care viza clarificarea solicitarilor privitoare la sprijinul cuplat notificat de Romania in 2016, aferent perioadei 2017 – 2020. Intalnirea care urma sa aiba loc in data de 8 februarie 2017 a fost reprogramata pentru data de 16 februarie 2017, conditiile de participare ramanand aceleasi”.

Mai mult decat atat, Dumitru Grigorean este de parere ca aceasta stare de incertitudine ii va face pe multi crescatori de bovine sa renunte la efective. Numai anul trecut aproximativ 450.000 de capete de bovine au fost sacrificate, dintr-un efectiv total de circa 1,3 milioane de capete.

„Incertitudinea si frica au un efect foarte rau asupra fermierilor. Daca anul trecut, cand au fost acele intarzieri mari ale subventiilor, s-au sacrificat aproape 450.000 capete, anul acesta ce o sa se intample? Daca incepem anul asa, imi este teama ca vom asista la o scadere si mai mare a efectivului total. Chiar vrem sa asistam pasivi la distrugerea unui sector intreg? Odata distrus, acest sector nu se mai reface. Pentru un teren, sa spunem ca il poti lasa necultiva 1-2-3 ani, si apoi sa te reocupi de el, insa daca o ferma de vaci se inchide, alta nu ii mai ia locul. Vorbim mai ales de fermele mici si medii. Si datele statistice pe anul trecut ne-au indicat ca majoritatea sacrificarilor au fost din lichidari complete de ferme. E o situatie dezastruoasa”, ne-a mai spus presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR).

In ultima perioada, Comisia Europeana a solicitat Romaniei mai multe lamuriri in legatura cu oportunitatea continuarii sprijinului cuplat pentru agricultori. Astfel, secretarul de stat in MADR, Alexandru Potor, alaturi de o delegatie de experti, vor incerca sa convinga Bruxelles-ul ca fermierii romani au nevoie in continuare de aceasta forma de sprijin.

„Comisia Europeana a trimis Romaniei o serie de observatii ca raspuns la notificarea pe care noi am transmis-o la 1 august 2016, pe problema sprijinului cuplat. Practic, oficialii europeni vor sa inteleaga mai bine daca intr-adevar sectoarele care beneficiaza de sprijin cuplat se regasesc in continuare in declin sau dificultate”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Alexandru Potor, secretar de stat in MADR.

Oficialul MADR spune ca Romania are argumente foarte solide pentru a demonstra Comisiei Europene ca sectoarele agricole care primesc sprijin cuplat au nevoie in continuare de banii europeni.

„Temerarea CE este ca acest sprijin sa nu fie utilizat pentru competitivitate si dezvoltare. Mai exact, CE este foarte vigilenta ca sprijinul cuplat sa nu creeze o disproportionare a pietei si utilizarea lui in scopuri concurentiale. Romania are argumente foarte solide pentru a sustine ca avem nevoie de sprijinul cuplat si ca el a fost notificat corect de catre tara noastra. E o chestie de bun simt din punctul meu de vedere. Va dau de exemplu situatia de la vaca de lapte. Romania are 6 % din efectivul total de vaci din Europa, dar, cu toate acestea, produce doar 0,6% din productia europeana de lapte. E o diferenta colosala. Cum sa nu spui ca nu exista o dificultate a sectorului”, a mai spus, Alexandru Potor, in exclusivitate pentru StiriAgricole.ro.

In ceea ce priveste demararea platilor in zootehnie, Dumitru Grigorean ne-a declarat ca in prezent APIA lucreaza la definitivarea efectivului eligibil, fiind incheiate controalele. „In prezent se lucreaza la definitivarea efectivului, atat pentru ANT si SCZ. Putem spune ca APIA e in grafic aici, adica nu sunt intarzieri pe partea de procesare a dosarelor. Dupa aprobarea bugetului se va stabili cuantumul exact”, ne-a mai explicat presedintele ACBCR.

Tot ieri, 7 februarie, Parlamentul a adoptat proiectele de lege privind bugetul de stat pe anul 2017. Ministerul Agriculturii are prevazut, in 2017, un buget de 17,38 miliarde de lei, in crestere cu 83,4% fata de executia preliminara din 2016 si reprezinta 2,13% din Produsul Intern Brut (PIB).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE