Ministrul Agriculturii anunta noutati despre plata subventiilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat in cadrul unei emisiuni de televiziune ca fermierii romani isi vor primi subventiile, deoarece „tara are bani”, insa a atras atentia ca o parte din controalele in teren realizate de APIA au fost intarziate.

„Tara are bani, bugetul are prevazute sumele respective. Degeaba insa am banii, iau aprobarea de la Bruxelles, daca nu s-au finalizat controalele”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii, in cadrul emisiunii „Viata Satului”, de la TVR 1.

Bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in suma de 17,38 miliarde de lei a primit, saptamana trecuta, raport favorabil din partea Comisiilor de buget-finante ale Parlamentului.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are prevazut un buget de 17,38 miliarde de lei in 2017, in crestere cu 83,4% fata de executia preliminara din 2016 si reprezinta 2,13% din PIB.

Fondurile din bugetul de stat ale MADR reprezinta 17,036 miliarde de lei, finantarea nerambursabila a UE pentru programele POPAM si FEGA — 346,4 milioane de lei, iar veniturile proprii ale ministerului — 650.000 de lei.

„Fundamentarea tehnica a sprijinelor cuplate nu a fost suficient de credibila”

Seful MADR s-a referit si la deplasarea secretarului de stat, Alexandru Potor, la Bruxelles, pe data de 8 februarie, unde oficialii romani vor incerca sa convinga Comisia Europena ca Romania are nevoie in continuare de fondurile europene dedicate sprijinului cuplat, atat in vegetal, cat si in zootehnie.

„Din cauza ca in anii trecuti fundamentarea tehnica nu a fost suficient de credibila la UE, au aparut niste semne de intrebare. De aceea, am constituit un grup de lucru la MADR pentru aceasta problema. Ministerul va reprezenta pozitia fermierilor la Bruxelles. Romania nu este singura in aceasta situatie, mai este de exemplu si Polonia. Luam in considerare o pozitie comuna in legatura cu aceasta problema”, a mai spus Petre Daea.

Alexandru Potor, secretar de stat in MADR, spune ca Romania are argumente foarte solide pentru a demonstra Comisiei Europene ca sectoarele agricole care primesc sprijin cuplat au nevoie in continuare de banii europeni.

„Comisia Europeana a trimis Romaniei o serie de observatii ca raspuns la notificarea pe care noi am transmis-o la 1 august 2016, pe problema sprijinului cuplat. Practic, oficialii europeni vor sa inteleaga mai bine daca intr-adevar sectoarele care beneficiaza de sprijin cuplat se regasesc in continuare in declin sau dificultate”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Alexandru Potor, secretar de stat in MADR.

Cu toate acestea, liderii fermierilor, care au participat de curand la o intalnire pe acest subiect la sediul MADR, spun ca sprijinul cuplat se afla „in mare pericol, existand posibilitatea ca acesta sa nu fie platit nici pentru 2016”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE